Комисијата за хартии од вредност соопшти дека обвинила 11 лица за нивните улоги во создавањето и промовирањето на лажни крипто пирамида и Понзи шемата која собрала повеќе од 300 милиони долари од милиони малопродажни инвеститори ширум светот, вклучително и во Соединетите држави.

Шемата, наречена Forsage, тврдеше дека е децентрализирана платформа за паметни договори и им овозможи на милиони инвеститори на мало да влегуваат во трансакции преку паметни договори што функционираат на блокчејновите ethereum, tron ​​и binance. Но, под капата, КХВ тврди дека повеќе од две години, поставувањето функционирало како стандардна пирамидална шема, во која инвеститорите заработувале профит со регрутирање други во работењето.

Во формалната жалба на Комисијата за хартии од вредност , највисокиот надзорник на Вол Стрит го нарекува Форсаџ „пирамида на учебници и Понзи шема“, во која Форсаџ агресивно ги промовираше своите паметни договори преку онлајн промоции и нови инвестициски платформи, додека цело време не продаваше „никаков вистински, потрошен производ. ” Во жалбата се вели дека „главниот начин на инвеститорите да заработат пари од Forsage беше да регрутираат други во шемата“.

, StoryLand

Во соопштението, Комисијата за хартии од вредност додаде дека Forsage управувал со типична структура на Ponzi, каде што наводно користела средства од нови инвеститори за да ги плати претходните.

„Како што се наведува во жалбата, Forsage е измамничка пирамидална шема лансирана во масовен обем и агресивно пласирана на инвеститорите“, напиша Каролин Велшанс, вршител на должноста шеф на Одделот за крипто средства и сајбер на Комисијата за хартии од вредност.

„Измамниците не можат да ги заобиколат федералните закони за хартии од вредност со фокусирање на нивните шеми на паметни договори и блокчејн“.

Forsage, преку својата платформа за поддршка, одби да понуди метод за контактирање со компанијата и не понуди коментар.

Четири од единаесетте лица обвинети од Комисијата за хартии од вредност се основачи на Форсаж. Нивното моментално место е непознато, но последен пат се знаеше дека живееле во Русија, Република Грузија и Индонезија.

, StoryLand

Комисијата за хартии од вредност, исто така, обвини тројца промотери со седиште во САД кои го поддржаа Forsage на нивните платформи за социјални медиуми. Тие не беа именувани во соопштението на комисијата.

Forsage беше лансиран во јануари 2020 година, а регулаторите ширум светот се обидоа неколку различни времиња да го затворат оттогаш. Активности за прекин и откажување беа покренати против Форсаж прво во септември 2020 година од страна на Комисијата за хартии од вредност на Филипините, а подоцна, во март 2021 година, од комесарот за хартии од вредност и осигурување во Монтана. И покрај ова, обвинетите, наводно, продолжиле да ја промовираат шемата додека ги негирале тврдењата во неколку видеа на YouTube и на други средства.

Двајца од обвинетите, и двајцата не ги признаа или негираа наводите, се согласија да ги решат обвиненијата, под услов на судско одобрение.