Снимањето за „Тринаесет животи“, играна адаптација на чудесната спасувачка мисија за нуркање во пештера од 2018 година, позната како спасување во пештерата Там Луанг, ги затекна сите главни членови на актерската екипа како оделе до водата за да се движат низ долгите, пресоздадени пештерски коридори. Том Бејтмен, кој игра еден од нуркачите за спасување во филмот, се сеќава на часовите по часови подводен тренинг за кој филмот барал.

Бејтмен изјави за Variety на премиерата на црвениот тепих на филмот во Westwood Village Theatre. „Беше прилично тешко, човеку. Ние сме згрижени, но вие облечете модерен костим, на пример, во 6 часот наутро. И не сте надвор од тоа до 8 часот навечер“.

Бејтмен глуми заедно со Виго Мортенсен, Колин Фарел и Џоел Еџертон во новиот филм на режисерот Рон Хауард. „Тринаесет животи“ ја следи вистинската приказна за спасувањето на фудбалски тим на момчиња во Тајланд во 2018 година, откако тие беа заробени во пештера 18 дена поради поплава. Со цел да се спасат тренерот и 12-те момчиња заглавени на околу 2,5 милји во поплавената пештера, четворица британски пештерски нуркачи – Рик Стентон, Вернон Ансворт, Конор Ро и Џош Брачли – поминаа низ тесните ходници и го доведоа секое од момчињата на безбедно, по еден по-еден. Во филмот, актерската екипа ги правеше сите свои акробации и нуркање, барајќи интензивен тренинг и часови под вода.

„Водата беше ужасна! рече Фарел. „Тие изградија четири или пет тунели кои беа дизајнирани врз основа на цртежите на пештерата Там Луанг. Мислам, имаше пресврти, вртења, надолу, нагоре, точки на теренот, работи што требаше да се свртат наопаку. И имавме безбедносни нуркачи, но сепак е вода. И немаше површина – тие имаа дупки од страната на тунелот каде безбедносните нуркачи можеа да не набљудуваат. Да, дефинитивно имав неколку напади на анксиозност под вода“.

Бејтмен го повтори паничниот одговор на Фарел на интензивното снимање, тврдејќи дека не очекувал процесот да биде толку реален и исцрпувачки.

„Не сфатив дека имаат еден од најневеројатните оператори со камера што може да биде во тие тунели со нас“, рече Бејтман. „Другот, како да се враќаше наназад и слично! Така да, имав пеколни многу напади на паника таму“.

Вистинските пештерски нуркачи кои ги спасија 13-те животи тие денови имаа тешка рака во консултациите за филмот, обезбедувајќи им на актерите нивната единствена перспектива.

„На крајот, сите одиме на нуркање во пештери за забава“, рече Ро. „И сите ние сме дел од спасувачките тимови за да им се вратиме на нашите заедници. И затоа никогаш не очекуваме ништо од тоа, само убаво е да можеш да направиш. Затоа, за да се најдеме во оваа позиција, убаво е да ја споделиме оваа приказна со светот“.

За Мортенсен, филмот е повеќе од само спектакл на снимање филмови за нуркање на карпи. Тоа е приказна за меѓународен заеднички напор, кој го покажува најдоброто што луѓето можат да бидат кога ќе се здружат за заедничка кауза.

„Верувам во соработката наспроти себичноста, алчноста и конкуренцијата пред сè друго, што се чини дека е времето во кое живееме“, рече Мортенсен. „Тоа е одличен пример за тоа како работите можат да бидат кога луѓето размислуваат на добар начин, за разлика од начинот на кој повеќето луѓе – секако политичарите – размислуваат во денешно време.