Кралицата Елизабета Втора почина во четвртокот на 96-годишна возраст во замокот Балморал, нејзиниот дом во Шкотска. Нејзиното Височество зад себе остави над 500 милиони долари лични средства од нејзините 70 години на тронот, кои принцот Чарлс ќе ги наследи кога ќе биде крунисан за крал.

Иако тоа може да изгледа едноставно, богатството на кралицата – и што се случува со неа сега – е сложено; голем дел од она што се смета дека е во нејзина сопственост всушност припаѓа на таканаречената Кралска фирма, империја вредна 28 милијарди долари, која членовите на британското кралско семејство, како кралот Џорџ Шести и принцот Филип, некогаш ја нарекуваа „семеен бизнис“.

Огромен дел од личното богатство на кралицата ќе му помине на кралот недопрено и тој нема да мора да плаќа данок на наследство.

Земјите Crown Estate и Кралската колекција на уметност и накит, плус официјалните резиденции и Кралскиот архив се чуваат од монархијата како институција и тие ќе му бидат предадени само на Чарлс во доверба.

Слично на тоа, накитот на круната, за кој се проценува дека вреди најмалку 3 милијарди фунти, само симболично и припаѓале на кралицата и автоматски се пренесуваат на нејзиниот наследник.

Приватното богатство на кралицата ќе биде додадено на сопственото богатство на кралот Чарлс III. Според celebritynetworth.com, неговото богатство се проценува на околу 100 милиони долари.

Сандеј тајмс објави дека покојниот сопруг на Елизабета, принцот Филип, оставил имот вреден 10 милиони фунти, вклучувајќи уметничка колекција од околу 3.000 дела. Извештаите спомнаа дека поголемиот дел од тоа им бил даден на семејството и пријателите.

Од едната страна, кралот Чарлс III го наследува Војводството Ланкастер, приватен имот со комерцијални, земјоделски и станбени средства во сопственост на кралското семејство уште од средниот век.

Од друга страна, тој ќе го загуби Војводството Корнвол, уште еден приватен имот, во југозападна Англија. Ќе му припадне на најстариот син на Чарлс, принцот Вилијам, кој сега е престолонаследник.

Поважно е што монархот има право да ги користи своите приходи и во голема мера ги користи за покривање на официјалните трошоци. Во финансиската година 2021-22, таа испорача нето вишок од 24,0 милиони фунти.

Според Форбс, монархијата поседува скоро 28 милијарди долари во недвижен имот заклучно со 2021 година, што ги вклучува, Крунскиот имот (19,5 милијарди долари), Бакингемската палата (4,9 милијарди долари), Војводството Корнвол (1,3 милијарди долари), Војводството Ланкастер ( 748 милиони долари), Кенсингтонската палата (630 милиони долари), Крунскиот имот на Шкотска (592 милиони долари).

Кинг ќе добие грантови и профит

Кралот Чарлс Втори ќе го добие годишниот суверен грант од Министерството за финансии на ОК, кој е утврден на 15 отсто од профитот од имотот на круната.

Суверениот грант ги покрива трошоците за официјални ангажмани за монархот и другите високи членови на кралското семејство, плаќајќи ги платите на нивниот персонал и одржувањето на кралските палати.

Во 2021-2022 година, таа беше одредена на 86,3 милиони фунти, што е еквивалентно на 1,29 фунти по лице во ОК, и вклучуваше финансирање за реновирање на Бакингемската палата.