Мешајќи ја функцијата и формата, студиото Heatherwick создаде неверојатна кинетичка структура во Woolbeding Gardens во Велика Британија. Вгнезден во историски имот во Сасекс, Glasshouse е стаклена и алуминиумска структура што се развива во круна. Овој прекрасен брак на уметност, архитектура и инженерство е инспириран од викторијанските терариуми и е централна точка на почитта на имотот на Патот на свилата.

Иновативната структура користи хидрауличен механизам кој овозможува отворање за само четири минути. Кога е затворен во студените денови, Glasshouse обезбедува засолниште за избор на суптропски растенија. И во топлите денови, кога неговите ливчиња се отворени, им овозможува на растенијата да добијат вентилација и изложеност на сонце.

„Ова е место и проект што буквално се развива“, вели архитектот Томас Хетервик. „Поминувате низ оваа неверојатно убава градина и откривате објект што започнува како скапоцен камен и завршува како круна, додека стаклената куќа полека се расплетува.

„Мислам дека тоа зборува и за нашата потреба да продолжиме да создаваме неверојатни минато. Ткаење на современи пронајдоци во ткивото на историските поставки и имајќи доверба да дозволиме секој да зборува со другиот“.

Glasshouse го зазема централното место на имотот од 18 век, кој сега е во сопственост на National Trust, додавајќи допир на модерност додека сè уште се вклопува во околината. Околу стакларницата е градина полна со историја. Градината на патеката на свилата е почит на древната трговска рута меѓу Азија и Европа. Над 300 видови растенија од 12 региони ја исполнуваат градината со цел да ја раскажат приказната за овој важен трговски пат.

Всушност, вгнезден во Glasshouse е редок примерок на Aralia Vietnamensis, кој потекнува од југозападна Кина, како и магнолии, чадори и банани. Исто така, вклучени во градината се сега познатите видови кои првпат беа воведени во Британија благодарение на Патот на свилата. Тие вклучуваат рузмарин, анасон и лаванда меѓу другите видови.

„Градините и парковите на Националната доверба се исто толку за иднината колку и за минатото“, вели Енди Џаспер, раководител на Градини и паркови за Националната доверба. „Неверојатната стаклена куќа Хедервик во новата градина на патеката на свилата е фантастичен пример за ова – прекрасен потсетник за историското хортикултурно наследство со кое сите сме толку поврзани во нашите градини денес, и истовремено обезбедува симболичен потсетник за нашата посветеност и верување во утре.”

Glasshouse е неверојатна кинетичка структура на студиото Heatherwick сместена во историски британски имот.

Glasshouse by Heatherwick Studio Open
Heatherwick Studio - Glasshouse