Знаеш каков срам се чувствуваш кога сакаш да му кажеш нешто злобно за едната другарка на другата другарка и случајно да ѝ испратиш порака „Ненси е толку трол“ на личноста со која зборуваш? Но, штом ќе излезе од кутијата, никогаш не можете да го вратите? Тоа е малку како Џо Ледингтон, внук на полковникот Харланд Сандерс, мора да се чувствува токму сега.

Вујкото на Ледингтон е полковникот – како и во, момчето што го смисли оригиналниот рецепт за пржено пилешко на KFC. Може да го наречете маркетинг, но KFC направи вистинска работа од тоа колку е чувана тајна рецептот, дури и отиде дотаму што тужеше пар кој тврдеше дека нашол рачно напишана копија од рецептот.

Ледингтон (67) се сретна со писателот на Чикаго Трибјун Џеј Џонс во кафулето и музејот Харланд Сандерс во Корбин, Кентаки, за да разговараат за новореставрираниот ресторан таму. Ледингтон донесе семеен бележник и ги помина страниците сеќавајќи се на својот вујко.

Потоа, тој дојде до последната волја и тестамент на неговата тетка, кога срањата навистина полудеа.

Џонс забележал ракопис на задната страница од тестаментот и се чинеше дека навел рецепт. Тој го праша Ледингтон дали ова може да биде рецептот.

„Тоа се оригиналните 11 билки и зачини кои требаше да бидат толку таинствени“, рече Ледингтон.

Еве како рецептот гласеше на документот:

11 зачини — измешајте со 2 чаши бел фл 1) 2/3 цц сол 2) 1/2 цц мајчина душица 3) 1/2 цц босилек 4) 1/3 ц оригано 5) 1 цц целер сол 6) 1 ц црн пипер 7 ) 1 ts сув сенф 8) 4 ts пиперка 9) 2 ts лук сол 10) 1 ts мелен ѓумбир 11) 3 ts бел пипер

Џонс се надоврза со Yum! Брендови, матичната компанија на KFC, да ја провери веродостојноста на овој рецепт. Тие не потврдија или негираа, само рекоа: „Многу луѓе низ годините тврдеа дека го откриле или го дознале тајниот рецепт, но никој никогаш не бил во право“.

Секако, Tribune тест кујната го испроба рецептот и го спореди со вистинскиот. „Како беше? Па, навистина добро. Всушност, дегустаторите се согласија дека пробното кујнско пржено пилешко е уште подобро од она на полковникот“, напиша Џо Греј. И кога тест-кујната додаде малку MSG на таа мешавина од 11 билки и зачини, тие имаа идентичен натпревар на рацете. Што претпоставувам значи дека рачно напишаниот рецепт на тестаментот на тетката на Ледингтон не е „точен“, но доста е таму.

Затоа, пробајте сами, или … направете го она што јас би го направил и побрзајте за малку пржено пилешко од KFC. Многу е полесно.