Холивудскиот актер ја губи жалбата за поништување на арбитражната одлука поради обвинувањата за сексуално недолично однесување.

„Задоволни сме од одлуката на судот“, рече адвокатот на МРЦ, Мајкл Кумп, по пресудата.

Оригиналните поднесоци од МЦР детализираа како Спејси бил отстранет од хит-шоуто на Нетфликс по обвинувањата дека „систематски ги ловел, сексуално вознемирувал и пипкал млади мажи со кои работел во текот на неговата кариера на филмски, телевизиски и театарски проекти“.

Арбитерот заклучи дека Спејси постојано ги прекршил договорните обврски за давање услуги „на професионален начин“ што биле „во согласност со разумните насоки, практики и политики“ – вклучувајќи ги и нејзините политики против вознемирување.

Актерот глумеше во „House of Cards“ пет сезони, глумејќи го пресметливиот политичар Френк Андервуд, пред да биде отстранет од серијата откако се појавија обвинувањата.

Во првобитната пресуда, арбитерот, исто така, утврди дека Спејси нема право да биде платен за остатокот од неговиот договор, бидејќи неговото отпуштање предизвикало скратување и препишување на шестата сезона на серијата и ја чинело МРЦ милиони изгубени приходи.

Најновиот развој доаѓа набргу откако Спејси се појави пред судот во ОК минатиот месец за „напорно“ да ги негира понатамошните наводи за обвиненија за сексуален напад кои датираат од пред 17 години.

Тој негираше пет обвинувања во врска со тројца мажи, сега на 30-ти и 40-ти години, во Олд Бејли во Лондон на 14 јули. Се вели дека наводните прекршоци се случиле во Лондон и Глостершир помеѓу 2005 и 2013 година, во кое време Спејси бил уметнички директор на театарот Олд Вик.

Г-дин Џастис Вол одреди судење од три до четири недели од 6 јуни следната година, а дополнителното сослушување треба да се одржи порано во 2023 година.

Спејси, исто така, треба да се соочи со граѓански случај, кој ќе биде сослушан во Њујорк во октомври 2022 година, поднесен од актерот Ентони Рап – првиот јавен обвинител на Спејси.