Кармен беше модел во најгламурозните денови на американското манекенство.

Кармен Дел Орефис имала само 13 години кога била „откриена“ во автобус на улицата 57 во Њујорк, на пат кон час по балет. Сега, на 91-годишна возраст, таа се уште е во светот на модата, што ја прави модел со најдолг стаж во историјата.

Дел Орефис го опишува неговото воспитување како „спартанско“. Таа беше добро дете од сиромашно домаќинство, подготвено за какви било чудни работи што ќе им помогнат финансиски на нејзините родители. Од чиста среќа, таа стана модел, а штом ја доби првата задача во студиото „Вог“ на авенијата Лекингтон, се „лизна“ до неа на ролери и со кокер шпаниел на поводник. На сетот ја чекаа фотографите Ирвинг Пен, Сесил Битон и Џон Ролингс.

За неа ова беше шанса да се дотерува и да игра возрасен: тоа беше игра. За фотографите, таа беше вистинско откритие за свеж млад талент идеално прилагоден на нивната свежа млада модна индустрија. Постепено дојде до заклучок дека моделот кој може да раскаже приказна преку држење и став е многу покорисен од оној кој е само убав, а тоа беше особено важно во обликувањето на естетиката на американскиот моден бизнис.

Четири пати била „заштитна девојка“, иако вели дека се расплакала кога ја видела првата насловна страница на киоскот. „Изгледав како момче“, се сеќава таа во едно интервју од 1983 година. „Но, тоа беше лекција. Оттогаш почнав да го одвојувам вистинското јас од Кармен на кориците“.

Кармен беше модел пред манекенството да стане структурирана професија со лимузини и агенти. Таа немаше поим дека е дел од историјата во создавањето, ниту имаше поим дека е гламурозна – таа беше само тинејџерка која се забавуваше.

Оттогаш поминаа многу години, а таа сè уште се забавува и не изгубила ништо од својата природна скромност. Тој зборува за својата кариера на вистински начин, никогаш не земајќи ги заслугите за неговите достигнувања, туку им ги дава на фотографите или на мајка му.

Таа не сонуваше за дизајнерски работи и луксуз. Преку ден се сликала за „Вог“, а навечер шиела и правела други работи со мајка си за да преживее. Во 1947 година, нејзиниот хонорар бил зголемен на 10-25 долари на час.

Таа се појави на насловната страница на „Вог“ во октомври 1947 година на 16-годишна возраст, како една од најмладите девојки на насловната страница на „Вог“. Исто така, таа беше на насловната страница на „Вог“ од ноември 1948 година. Потоа станала заштитно лице на магазинот „Харперс Базар“, а во 1960 година ја фотографирал Мелвин Соколски. Сликата наречена „Кармен Лас Менинас“ го обиколи светот. Марк Шо ја фотографираше за кампањата за долна облека Vanity Fair, а Дел Орефис го покрива лицето со раката. Таа беше муза на сликарот Салвадор Дали.

Таа се повлече од манекенството по вториот брак во 1959 година, а на манекенството му се врати по третиот развод. Во 1984 година, таа се појави на насловната страница на „Кварант“, квартална публикација на киоск со поднаслов „За жена со стил“.

Во 1993 година, таа се појави во „The Babe Business“, долгометражен документарен филм за моделите снимен во Њујорк и режиран од Дон Бојд за телевизијата Канал четири. Доби и почесен докторат на Универзитетот за уметности во Лондон, како признание за нејзиниот придонес во модната индустрија. Универзитетот спонзорираше ретроспективна изложба овековечена од илустраторот и долгогодишен пријател Дејвид Даунтон, со насловни страници на Vogue, моменти од кариерата и фотографии од нејзината лична архива.

, StoryLand

Од нејзиното враќање во индустријата, Дел Орефис се појавува во кампањи за најпознатите модни куќи и прошета по пистата за Ана Суи, Стефан Ролан, Тиери Муглер и Гуо Пеи.

– Одам на 105, па ќе видам дали сакам да ја сменам професијата – рекла таа еднаш.

Предводени од уредниците на Bazaar, Дијана Вриланд и Кармел Сноу, Дел Орефис се бореше со нестабилен семеен живот и финансии и го прифати модниот свет од 40-тите и 50-тите како свое семејство.

– Никогаш немаше да станам личноста што сум без моите „татковци“, Ервин Блуменфелд, Хорст П. Хорст, Ирвинг Пен и Сесил Битон; моите „браќа“, Глеб Деружински, Ричард Аведон, Франческо Скавуло и Виктор Шкребнески – изјави таа во една прилика.

– Имав повеќе насловни страници на списанија во последните 25 години отколку што имав во целата моја долга кариера – и продолжи да им покажува на помладите генерации како тоа се прави на модните писти.