Калинките се меѓу најздравите овошја на Земјата.

Тие содржат низа корисни растителни соединенија, без конкуренција 

Истражувањата покажауваат дека тие може да имаат неколку придобивки за вашето тело, веројатно намалувајќи го ризикот од разни болести.

Калинките се полни со важни хранливи материи

Калинките имаат импресивен профил на хранливи материи – една чаша сок од калинка (174 грама) содржи 

Влакна: 7 грама

Протеини: 3 грама

Витамин Ц: 30% од RDI

Витамин К: 36% од RDI

Фолна киселина: 16% од RDI

Калиум: 12% од RDI

Калинките содржат две растителни соединенија со моќни лековити својства

Калинките пакуваат две уникатни супстанции кои се одговорни за повеќето од нивните здравствени придобивки.

Пуникалагини

Пуникалагините се исклучително моќни антиоксиданси кои се наоѓаат во сокот и кората од калинка.

Тие се толку моќни што е откриено дека сокот од калинка има три пати поголема антиоксидантна активност од црвеното вино и зелениот чај 

Пуницинска киселина

Пуничната киселина, која се наоѓа во маслото од семе од калинка, е главната масна киселина во арлите.Тоа е тип на конјугирана линолеинска киселина со моќни биолошки ефекти.

Калинката има импресивни антиинфламаторни ефекти

Хроничното воспаление е еден од водечките двигатели на многу сериозни болести.

Ова вклучува срцеви заболувања, рак, дијабетес тип 2, Алцхајмерова болест, па дури и дебелина.

Калинките имаат силни антиинфламаторни својства, кои во голема мера се посредувани од антиоксидантните својства на пуникалагините.Студиите со епрувета покажуваат дека тие можат да ја намалат воспалителната активност во дигестивниот тракт, како и во клетките на ракот на дојката и на дебелото црево 

Една 12-неделна студија кај луѓе со дијабетес покажува дека 1,1 шолји (250 ml) сок од калинка дневно ги намалуваат воспалителните маркери CRP и интерлеукин-6 за 32% и 30%, 

Калинката може да помогне во борбата против ракот на простата

Ракот на простата е чест тип на рак кај мажите.

Лабораториските студии сугерираат дека екстрактот од калинка може да ја забави репродукцијата на клетките на ракот, па дури и да предизвика апоптоза, или клеточна смрт, во клетките на ракот (8 доверлив извор, 9 доверлив извор).

Специфичниот антиген за простата (PSA) е крвен маркер за рак на простата.

Мажите чии нивоа на ПСА се удвојуваат за краток временски период се изложени на зголемен ризик од смрт од рак на простата.

Интересно, една студија на луѓе покажа дека пиењето 8 унци (237 ml) сок од калинка дневно го зголемува времето на удвојување на PSA од 15 месеци на 54 месеци – монументално зголемување (10 доверлив извор).

Последователна студија откри слични подобрувања користејќи еден вид екстракт од калинка наречен POMx 

Калинката може да биде корисна и против рак на дојка

Ракот на дојката е еден од најчестите видови на рак кај жените.

Екстрактот од калинка може да ја инхибира репродукцијата на клетките на ракот на дојката – дури и да убие некои од нив 

Сепак, доказите во моментов се ограничени на лабораториски студии. Потребни се повеќе истражувања пред да се изнесат какви било тврдења.

Калинката може да го намали крвниот притисок

Високиот крвен притисок (хипертензија) е еден од водечките двигатели на срцеви и мозочни удари. Во една студија, луѓето со хипертензија имале значително намалување на крвниот притисок откако консумирале 5 унци (150 ml) сок од калинка дневно во текот на две недели 

Други студии пронајдоа слични ефекти, особено за систолниот крвен притисок, што е поголем број во отчитувањето на крвниот притисок 

Калинката може да помогне во борбата против артритисот и болките во зглобовите

Артритисот е чест проблем во западните земји.

Постојат многу различни видови, но повеќето вклучуваат некаква форма на воспаление во зглобовите.

Со оглед на тоа што растителните соединенија во калинката имаат антиинфламаторно дејство, логично е тие да помогнат во лекувањето на артритисот.

Интересно, лабораториските студии сугерираат дека екстрактот од калинка може да ги блокира ензимите за кои е познато дека ги оштетуваат зглобовите кај луѓето со остеоартритис (18, 19).

Овој екстракт, исто така, се покажа дека го олеснува артритисот кај глувците, но доказите од истражувањата базирани на луѓе досега се многу ограничени (20, 21).

Сокот од калинка може да го намали ризикот од срцеви заболувања

Срцевите заболувања во моментов се најчеста причина за прерана смрт во светот (22 доверлив извор).

Тоа е комплицирана болест, предизвикана од многу различни фактори.

Пуничната киселина, главната масна киселина во калинката, може да помогне во заштитата од неколку чекори во процесот на срцеви заболувања.

4-неделна студија во 51 лице со високи нивоа на триглицериди покажа дека 800 mg масло од семки од калинка дневно значително ги намалуваат триглицеридите и го подобруваат односот триглицериди-HDL (23 доверлив извор).

Друга студија ги разгледа ефектите на сокот од калинка кај луѓето со дијабетес тип 2 и висок холестерол. Тие забележаа значително намалување на „лошиот“ ЛДЛ холестерол, како и други подобрувања (24).

Сокот од калинка, и во студии на животни и луѓе, се покажа дека ги штити честичките на LDL холестеролот од оксидација, еден од клучните чекори на патот кон срцеви заболувања (25, 26, 27, 28, 28).

Конечно, една истражувачка анализа заклучи дека сокот од калинка го намалува високиот крвен притисок, кој е главен фактор на ризик за срцеви заболувања (29 доверлив извор).

Сокот од калинка може да помогне во лекувањето на еректилната дисфункција

Оксидативното оштетување може да го наруши протокот на крв во сите области на телото, вклучително и еректилното ткиво.

Се покажа дека сокот од калинка помага да се зголеми протокот на крв и еректилниот одговор кај зајаците (30Trusted Source).

Во една студија на 53 мажи со еректилна дисфункција, се чини дека калинката има одредена корист – но тоа не беше статистички значајно (31 доверлив извор).
 

 Калинката може да помогне во борбата против бактериски и габични инфекции

Растителните соединенија во калинката можат да помогнат во борбата против штетните микроорганизми (32 доверлив извор).

На пример, се покажа дека тие се борат со некои видови бактерии, како и со квасецот Candida albicans (33, 34).

Антибактериските и антигабичните ефекти исто така може да бидат заштитни од инфекции и воспаленија во устата. Ова ги вклучува состојбите како гингивитис, периодонтитис и стоматитис на протеза (35, 36).

Калинката може да помогне во подобрувањето на меморијата

Постојат некои докази дека калинката може да ја подобри меморијата.

Една студија на хируршки пациенти покажа дека 2 грама екстракт од калинка спречуваат дефицит во меморијата по операцијата (37 доверлив извор).

Друга студија на 28 постари возрасни лица со поплаки за меморија покажа дека 8 унци (237 мл) сок од калинка дневно значително ги подобруваат маркерите на вербалната и визуелната меморија (38 доверлив извор).

Студиите на глувци, исто така, сугерираат дека калинката може да помогне во борбата против Алцхајмеровата болест (39 доверлив извор).

Калинката може да ги подобри перформансите на вежбање

Калинката е богата со нитрати во исхраната, кои се покажаа дека ги подобруваат перформансите на вежбање.

Студијата на 19 спортисти кои трчаа на лента за трчање покажа дека еден грам екстракт од калинка 30 минути пред вежбањето значително го подобрува протокот на крв, го одложува почетокот на заморот и ја зголемува ефикасноста на вежбањето (40).

Потребни се повеќе студии, но се чини дека калинката – како цвеклото – може да биде корисна за физичките перформанси.

Во крајна линија

Калинките се една од најздравите намирници на планетата, преполна со хранливи материи и моќни растителни соединенија.