Покрај вообичаеното испитување на забите и утврдувањето дали има дефекти, стоматологот може да забележи уште многу…

Стоматологот Сукамни Синг вели дека стоматолозите можат да утврдат дали пациентката е бремена, пренесува „The Sun“.

– Непцата стануваат повоспалени, понежни и склони кон крварење – рече таа.

Може да биде присутна ерозија на глеѓта, особено ако имате постојани утрински мачнини, па киселината може да ги оштети вашите заби.

Утринската мачнина може да биде знак за бременост, како и зголемениот глад, па дури и проблеми со спиењето.

Над 78 илјади луѓе ја лајкнале нејзината објава, а многумина пишувале за нивните искуства со проблемите со оралното здравје за време на бременоста.

Една корисничка вели дека непцата и крвареле толку многу што морала да биде многу внимателна додека ги мие забите.

Хормоналните промени кои се случуваат за време на бременоста може да ги направат непцата особено чувствителни, што доведува до воспаление и крварење.

Оваа состојба се нарекува и бременост гингивитис или болест на непцата.

Со цел да се спречат какви било компликации со забите во текот на бременоста, многу е важно редовно да одите кај вашиот стоматолог на прегледи.