Секое утро Улјана Киричук, извршен директор на невестинскиот бренд Мила Нова, вози 20 минути од нејзиниот дом низ градот Лавов до седиштето на брендот. Внатре сеуште вртат машините за шиење, управувани главно од жени на возраст од раните 20-ти до средината на 60-тите години. Големите маси за сечење се покриени не со деликатна чипка или долги светки и свила, туку заштитно руно и камуфлажна мрежа. Среде заканата од сирени за воздушен напад, кои можат да достигнат до пет предупредувања дневно, 400 од 600 вработени во Мила Нова – која има глобални акции во 50 земји, вклучувајќи ги ОК, САД, Франција, Италија и Австралија – вклучително и целиот менаџерски тим, се обединуваат за да создадат заштитни и медицински материјали за нивната земја.

 

„Не можам да држам пиштол и не можам да дадам медицинска помош“, вели Киричук. „Луѓето кои знаат да прават облека, продолжуваат да го прават тоа“. Кога Русија ја нападна Украина на 24 февруари, Мила Нова веднаш иницираше план за континуитет на бизнисот, во кој исто така беа преместени 70 членови од нивниот тим – вклучувајќи шивачки, менаџери на производство и персонал вклучен во логистика и купување – заедно со членовите на нивните семејства и малите деца , веднаш во нов објект безбедно над западната граница во Варшава.

„Од првиот ден на војната, нашата цел беше да ги поставиме основните функции на компанијата во Полска. Овде, опкружени со деца кои „трчаат наоколу, прашуваат „Каде се моите играчки?“ и „Кога ќе одиме дома?“, жените ги завршуваат недовршените невестински нарачки, украсуваат и украсуваат, со намера да одговорат на потребите на нивните невести. -да-биде се совршено, дури и во услови на страдање.

Во Варшава, машинистите на Мила Нова исто така создаваат наметки во сина и жолта боја на украинското знаме, кои брендот планира да ги испрати до инфлуенсерите за засилување на социјалните мрежи и да ги трансформира во NFT. „Децата исто така се сликаат во фустани со зборовите „Без војна““, вели Киричук.

„Тоа е емотивен излез за луѓето кои биле вознемирени од нивното преместување“.  Брендот исто така бара да отвори втора локација во Полска.

За вработените кои избраа да останат во Лавов – град чиј аеродром, втор по големина во Украина, беше гранатиран на 18 март – Мила Нова спроведува што е можно повеќе инфраструктура за да им обезбеди заштита.

„Нашата главна цел е да обезбедиме нашиот персонал да биде подготвен за се, со јасни упатства“, објаснува Киричук.

„Имаме алармни системи, внатрешен разговор и безбедни области во фабриката. Брендот ги користи сопствените финансиски ресурси за да и обезбеди територијална опрема на земјата, а исто така работи на рехабилитација на членовите на персоналот кои живееле надвор од Лавов и се бореле со блокади на патишта, кои сега живеат во градот. Се проценува дека 200.000 внатрешно раселени Украинци побарале засолниште во градот.

„Мојот брат замина во САД неколку месеци, па ние го дадовме неговиот стан на бегалците“.

Мила Нова ќе продолжи да обезбедува залихи за Украина што е можно подолго. За Киричук, трошка надеж се појавува во можноста брендот да може да создаде венчаници – симболи на единство, љубов и славење – повторно во Лавов во иднина.

„Се надеваме дека нашите донации за армијата наскоро ќе се претворат во донации за обнова на земјата.