Има здрава количина на телесните масти, но тие треба да бидат рамномерно распоредени. Потребно е малку труд и неколку здрави навики

Можеби сте слушнале како фитнесот вели дека стомачните се прават во кујната. Сепак, тоа не е целата приказна. Додека здравата доза на телесните масти е знак за општо здравје, телесните масти треба да бидат рамномерно распоредени, па не само на одредени делови од телото како што се стомакот, половината, бутовите. Непропорционална количина на масно ткиво на стомакот секако не е здрав, не е убав за око и што е најважно, создава чувство на непријатност и затегнатост во сопствената кожа.

Експертите за фитнес од Американската асоцијација на NASM имаат за цел да обезбедат холистички пристап за губење на несаканите масти од стомакот. Тоа е промена на животниот стил што бара постепени промени со текот на времето. Тие предлагаат десет начини за губење на салото од стомакот.

1. Ограничете го несаканиот и непотребен стрес
Продолжениот стрес доведува до продолжен одговор на симпатичкиот нервен систем. Додека краткорочните симпатички реакции согоруваат гориво, долгорочното симпатичко активирање има спротивен физиолошки ефект. Телото станува условено да ги зачува наместо да ги согорува енергетските резерви во исчекување на прекумерна употреба подоцна. Така, ограничувањето на стресот е првата линија на одбрана против салото на стомакот.

2. Јадете зелен зеленчук и посни протеини
Диетата навистина влијае на соодносот на маснотиите на стомакот. Исхраната богата со хранливи материи која се состои од лиснат зеленчук, посни протеини и лесни јаглехидрати помага за правилно хранење гориво и здрава варење. Храната богата со масти и шеќер неправилно сигнализира ослободување на гликоза и инсулин во крвта, што доведува до одговор на стрес. Оваа физиолошка каскада ја зголемува веројатноста за акумулација на маснотии во стомакот.

, StoryLand

3. Постојано постење после вечера
Истражувањата покажуваат дека наизменичното постење – повеќе од 10 часа без храна – може да помогне во промовирањето на липолизата – физиолошки настан на согорување на маснотиите како извор на енергија. Катализата на липолизата, кога се прави правилно, може да го ограничи салото на стомакот.

4. Не јадете слатки пред спиење
Иако е навистина делотворен, наизменичното постење од точка три сепак не е за секого. Ако мора да јадете после вечерата, одлучете се за храна со низок гликемиски индекс. Таквата храна ќе ве подготви за квалитетен сон и нема да имате проблеми со „долго заспивање“.

5. Утрински вежби
Ова би било идеално доколку го воведете како редовна навика. Утринските вежби во траење од 30 минути (ако можете повеќе, одлично), со или без пост, промовираат липолиза. Додека краткиот и тежок тренинг ги регрутира и таргетира резервите на гликоген, долгиот и лесен тренинг ги таргетира резервите на маснотии.

6. Здраво е да се потите
Повремената изложеност на екстремна топлина и студ ги активира лековитите ефекти на имунолошкиот систем и може да ги намали симпатичните реакции на долг рок. Бидејќи на телото му треба дополнително време за да се олади по 45-минутна сесија на сауна или триминутна сесија за криотерапија, се согоруваат дополнителни калории.

, StoryLand

7. Пијте многу течности
Ова е критична точка. Иако се чини парадоксално да се пие вода за да се губат мастите од стомакот, дехидрацијата е исклучително стресна, што доведува до целосен одговор на стресот, што доведува до тенденција за складирање на маснотии.

8. Осум часа квалитетен сон
Неколку линии на истражување покажаа дека недостатокот на сон придонесува за маснотии на стомакот. Најмалку осум часа континуиран и ресторативен сон го испраќа телото во врвно закрепнување и режим на целокупно здравје.

9. Ограничете го алкохолот
Ноќната капка може да ви помогне да заспиете, но ќе придонесе и за задржување на салото на стомакот. Алкохолот содржи уникатни шеќери и ензими кои доведуваат до задржување на маснотиите, особено околу стомакот.

10. Работата во смени е уште еден ризик
Работата во смени има најголемо влијание врз метаболичкото здравје. Најчестите недостатоци на работењето во ноќна смена се неможноста да се контролира тежината и неможноста да се постигне континуитет во губењето на салото на стомакот. Ако не можете да избегнете да работите во ноќна смена, апсолутно е неопходно да ги следите сите други совети на оваа листа.