Секогаш ќе има промени во животот, што е една работа на која можете да сметате.

Промената всушност може да ви помогне да ги надминете пречките и да напредувате во животот, и покрај фактот што тие обично се перципираат како стресни.

Но, спроведувањето на промените може да биде доста тешко. Како можете да ја направите промената што навистина ја сакате?

Кога сакате да го промените вашиот живот, користете ги овие стратегии:

1. Бидете сигурни дека сте кристално јасни за работите во вашиот живот што сакате да ги подобрите.

Дали сакате да ја промените вашата работа? Започнете врска или наречете ја да се откажете? Се менувате на локација што подобро ви одговара? Каква промена сакате?

Земете тетратка и опишете со една или две реченици какви промени или промени сакате да направите. Бидете прецизни.

2. Осигурајте се дека сте свесни за вашата мотивација за промената.

Знаејќи зошто сакате да се промените, ќе ви помогне подобро да сфатите кои сте и што сакате од иднината.

Исто така, може да ви помогне во прецизирањето на она што навистина сакате да го постигнете. Јасноста сега ќе се исплати подоцна.

3. Испитајте ги практичните решенија за спроведување на промената. Што треба да направите за да го донесете?

Наместо да направите голем „скок“, обидете се да направите низа мали промени со текот на времето за да можете да го видите вашиот напредок.

4. Концентрирајте се на спроведување на една промена во исто време.

Вложете ги сите ваши напори за да завршите само еден дел од промената.

Вашите шанси за успех ќе се зголемат како резултат. Ќе се чувствувате посигурни во правењето други промени штом ќе сфатите дека можете да бидете успешни во правењето една промена.

5. Зголемете ја вашата самодоверба.

Кога последен пат сте направиле нешто на што би можеле да бидете особено горди? За да почнете да правите подобрувања, соберете ја вашата самодоверба и фатете се за работа.

6. Разговарајте со себе од позитивна позиција.

Потсетете се дека, чекор по чекор, можете да го изградите животот што го посакувате.

7. Кажете му на вашиот значаен другар што сакате.

Ако сте во врска, од клучно значење е вие ​​и вашиот партнер да разговарате за промените што сакате да ги направите и да смислите заеднички прифатлив план како понатаму.

8. Одбијте да дозволите било што или некој да ве држи назад.

Вашите блиски би можеле да не се согласат со вашиот избор да направите промени во вашиот живот.

Обрнете големо внимание на она што вашите најблиски имаат да го кажат. Потоа, продолжете со вашиот добро испланиран курс додека ги земате предвид нивните предлози доколку мислите дека се корисни.

9. Побарајте помош ако ви треба.

Погрижете се да имате луѓе во вашиот живот кои ќе ве охрабрат во вашите напори да се подобрите.

Придружете се на клуб или група за поддршка каде што луѓето се страстни за промената што се обидувате да ја направите. Поддршката од група може да биде навистина ефикасна.

10. Побарајте ментор или животен тренер.

Зборувањето со луѓе кои веќе го постигнале она што сакате да го направите ќе ве инспирира да направите промени.

Да се ​​биде во близок контакт со некој кој го постигнал она што се обидувате да го направите е фантастично.

Имањето животен тренер може да ви помогне да ги утврдите чекорите што треба да ги преземете за да ги направите промените што ги барате.

Е-пошта или телефонските разговори со вашиот ментор ќе дадат најбрзи резултати.
Правење на промените

Животните транзиции може да бидат тешки, но можат да бидат и неверојатно наградувачки.

Може да се приближите до вашите животни цели со поголема страст и самодоверба кога ќе сфатите дека можете да правите мали модификации овде и таму за да го изградите животот што го заслужувате.