Барањето работа освен волја бара и подготвеност за промени, добра организација и многу трпение. Иако изгледа лесно, многумина не успеваат затоа што не знаат од каде да почнат. Овие совети ќе ви помогнат.

Промената на кариерата е секогаш предизвик. Без разлика дали ја барате својата прва работа, чувствувате дека има заситеност во вашата моментална или едноставно сакате подобро работно место, првиот чекор е да сфатите дека е време за промена, а потоа добро да се организирате за предизвикот. што следи. Ова често не е лесно, па затоа донесуваме совети кои ќе ви помогнат во вашата намера да ја промените кариерата.

  1. Поставете си цели

Кога барате работа, ова е најважната ставка. Затоа, јасно дефинирајте ги вашите цели и бидете упорни! За почеток, добро размислете дали сте воопшто подготвени за промена, а потоа дефинирајте колку далеку сте спремни да одите – каква работа сакате, со какви приходи би биле задоволни, до каде може да биде работното место вашето место на живеење, дали сте подготвени да работите од компанијата или од дома, какви придобивки очекувате од вашиот работодавец итн.

image

 

2. Комплетирајте го вашето резиме  (CV)

Ќе се изненадите, но има луѓе со долг работен век кои воопшто немаат биографија. Сепак, има и такви кои можат да го наведат својот работен век на неколку страници од А4 формат. Сепак, ниту едното ниту другото не изгледаат многу убаво во очите на иден работодавец. Во денешно време, биографијата значи концизен преглед на образованието, вештините, достигнувањата и искуството. Треба да биде професионално, добро организирано и информативно. Дефинитивно треба да ги содржи нашите контакти и врски што сте ги навеле во портфолиото на вашите дела. Пожелно е да ги споменете вашите интереси и хоби, а доколку го истакнете вашето присуство или достигнувања на социјалните мрежи, погрижете се и тие да бидат поврзани со вашите профили. Фотографијата не е потребна, но не може да боли. Сепак, погрижете се да изгледате пристојно на тоа. Повеќе совети дефинитивно е дека, кога аплицирате за работа, погледнете што точно очекува работодавачот од кандидатот. Можете соодветно да го измените или дополните вашето CV и мотивационо писмо. Направете го ова за секоја отворена позиција за која аплицирате.

3: Дигитализирај се

Одамна помина времето кога се бараше работа на берзата. Денес тоа се прави и онлајн бидејќи е поедноставно, побрзо, потранспарентно и поинформативно. Исто како што се организирате секогаш да испраќате апликации за работа на точен број адреси еден ден во неделата, така организирајте се да одвојувате по половина час секој ден и да ја прегледате листата на работни места што се нудат на порталите. Следниот чекор е да го отворите вашиот профил на деловната мрежа на LinkedIn и таму да побарате работа, имајќи предвид дека таму лесно ќе се поврзете со луѓе од вашата индустрија и полесно ќе добивате информации, совети и препораки. Но, немојте да мислите дека создавањето на сметка на LinkedIn е сè што треба да направите! Бидете активни, огласувајте дека барате работа, коментирајте и споделувајте туѓи објави, разменувајте информации, одговарајте на прашања. Можеби вашиот иден работодавец се крие меѓу нив.

4: Бидете присутни на социјалните мрежи

Доколку досега не сте отвориле профил на LinkedIn и Facebook, па дури и на Instagram доколку сте заинтересирани да креирате дигитална содржина и барате работа во таа индустрија. Имено, социјалните мрежи денес стануваат многу важен сегмент во ловот на работа. И преку нив можете лесно да дојдете до вашиот иден работодавец и да стапите во контакт со него, а можеби и да го споделите вашето CV со него. Но, пред да го направите тоа, погрижете се вашите профили да испратат соодветна слика од вас. А „кликнувањето“ на вашиот профил е најверојатно првото нешто што ќе го направи вашиот потенцијален работодавец.

image

 

5: Спомнете на вашите познаници дека барате работа

Секој од нас знае некој што познава некого… Знаете како оди. Затоа, не кријте дека барате работа, туку објавете им ја на луѓе кои знаете дека би можеле да ви помогнат. И не заборавајте да го проширите кругот на познаници. Еве каде се враќаме на социјалните мрежи. Понатаму, веројатно имате значителен број деловни контакти во вашиот директориум што можете да ги користите сега (се разбира, под услов да сте успешно соработувале), бидејќи можеби еден од нив може да ви ја отвори вратата за нова, подобра работа. Значи, ако до сега не сте научиле дека е добро да имате коректни односи со деловните партнери и контакти, крајно време е да ја совладате и таа вештина. Не заборавајте и на вашите пријатели. Секој од нив има свој круг на познаници и информации кои можат да ви бидат од помош.

6: Побарај помош или совет 

Го знаете оној: „Кој прашува, не скита“?! Гордоста настрана и побарајте совет од луѓето на кои им верувате. Можеби во моментов сте навистина без знаење, исплашени, немотивирани или имате сосема погрешна слика за вашата работа, вештини и ситуација на пазарот, па погледот од туѓа перспектива ќе ви помогне да ги видите работите на поинаков начин. А можеби некој на кого му верувате најдобро ќе ви објасни каде се најчестите замки кога барате работа, кои се најчестите грешки и што мора да истакнете. Ова може многу да ви го олесни барањето работа.

7: Секогаш истражувајте ја компанијата

На кој конкурс и да аплицирате и на кое интервју за работа и да одите, многу е важно да откриете каде и кај кого одите. Нема ништо полошо од тоа кога ќе дојдете на интервју, а работодавецот ќе ве праша дали знаете што работи нивната компанија, а вие ќе одговорите: „Не“ или, уште подобро, ќе ги кренете рамениците. Не си го дозволувајте тоа фијаско! Гуглајте го името на компанијата, прочитајте што работи, кој е директор, кога е основана, со кого работи, кои се нејзините долгорочни и краткорочни цели итн. Оваа информација ќе ви помогне подобро да напишете мотивационо писмо, како и да се подготвите за интервју за работа. Исто така, размислете каде се вклопувате и каков би бил вашиот придонес за таа компанија. Ова се две прашања кои сигурно ќе ви ги постави секој работодавец.

image

 

8: Испратете отворено барање 

Повеќето луѓе се плашат од овој чекор затоа што не е во нашата практика, сепак, зошто да не го пробате. Подгответе мотивационо писмо, биографија и визит-картичка, доколку имате, облечете се професионално, насмевнете се и „чукајте им на вратата“. Откако ќе се претставите, замолете го лицето кое ве примило да ве упати кај лицето одговорно за раководење на Одделот за човечки ресурси или друго одговорно лице на кое би можеле да му ја понудите вашата биографија и контакти. Ако никој не е достапен да ве прими, побарајте адреса за е-пошта на која можете да испратите документи и отворена апликација за работа во дигитална форма. Исто така, не се откажувајте од желбата да работите кај одреден работодавач само затоа што не објавил нова позиција. Своето CV можете да го испратите и без конкурс. Практиката на многу компании е да ги зачувуваат ваквите апликации и да контактираат со кандидатите кога ќе се отвори ново работно место.

Што друго можете да направите за да најдете работа.

Инвестирајте во себе: Со други зборови, тоа значи дека добро размислувате за вашите интереси и кога ќе станете свесни за нив, започнете со понатамошно образование во таа насока. На пример, го сакате светот на социјалните мрежи и се гледате себеси во тој свет во наредните десет години, но не знаете како функционира – запишете се на едукација за дигитален маркетинг. Или, на пример, отсекогаш сте сакале да научите странски јазик, но едноставно не сте нашле време и мотивација. Сега е вистинскиот момент! И така ќе ги зголемите шансите за вработување.

Размислете да го промените вашето знаење: Има занимања кои за жал ќе бидат непотребни во иднина. Причината за ова е дигитализацијата. Можеби вашето занимање „истекло“. Ако е така, размислете за преквалификација. Подобрете се во нешто ново, на пример во креирање дигитална содржина, социјални мрежи, маркетинг, медиуми… и станете конкурентни на пазарот. Дополнително, фактот дека имате две професии ќе изгледа добро на вашата биографија, а на работодавецот ќе му остави впечаток дека има работа со личност која е подготвена да учи и да се прилагодува.