Во една неодамнешна епизода од реалното шоу за семејството Кардашијан, Кајли Џенер се отвори за блузот што траеше неколку недели по раѓањето на нејзиниот син.

Кајли на почетокот на февруари го роди своето второ дете, а исто како и многу мајки имаше проблем со постпородилните чувства.

-Првите три недели по породувањето плачев без престан. Тоа беше вистински ролеркостер. Класичен бебешки блуз кој трае некое време и избледува. Кога ја родив Сторми се чувствував исто. Плачев со денови и имав ужасна главоболка.

– Не сум доктор, но знам дека тоа го нарекуваат бебе блуз, кога тоа не трае подолго од шест недели – рекла Кајли.

По шест недели почнав да се чувствувам подобро. Повеќе немам лоши денови поврзани со моето тело. Сега ми треба ноќно излегување – признала младата мајка на две деца.

Важно е да се разликува бебето блуз од потполно здрави, иако непријатни реакции по породувањето и од некои посериозни состојби како што е постпородилната психоза.

Нерасположение, тага, чувство на беспомошност, лутина, плачење, нагли промени на расположението, доколку траат неколку дена по породувањето и не се многу интензивни, не се постпородилна депресија туку здрав начин на нашата психа да се прилагоди на ситуацијата, да резимираме. сè што се случи; да се врати чувството за контрола, некако да се разберат неочекуваните или збунувачки мали настани што можеби се случиле.

Овие ненадејни промени во расположението, од интензивно пријатни до интензивно непријатни, затоа се здрав начин за прилагодување на ситуацијата. Оваа состојба се нарекува бебе блуз.