Ако некоја работна сила е под закана да биде заменета со автоматизација, тоа е индустријата за брза храна.

Една од таквите механизирани закани е во форма на Флипи, робот кој превртува хамбургер развиен од Miso Robotics. Управуван од вештачка интелигенција и камери, наемниот роб Терминатор сега се враќа со својата следна еволуција, Flippy 2. Онаму каде што оригиналниот Flippy беше ограничен на хамбургери, Flippy 2 сега е убиец на готвач за пржење, пржење вкусни крцкави работи од помфрит до кромид ѕвони најчесто самостојно.
И во новото интервју, извршниот директор на компанијата – намерно или не – звучеше неверојатно презир кон човечките работници што ботот ќе ги замени.

„Тоа го прави побрзо или попрецизно, посигурно и посреќно отколку што го прават повеќето луѓе“, изјави извршниот директор на Miso Мајк Бел за Ројтерс во новото интервју.
Го слушнавте човекот. Овој послушен робот ќе ја заврши работата – без воопшто да се жали на исцрпувачките часови или стагнирачките плати.

Лошо прикриен
Наводно, роботот помошник треба да работи заедно со преоптоварените човечки вработени наместо да ги заменува. Според Мисо, работници се „среќни што можат да ги претоварат“ кои работат на станицата за пржење на роботот.

Се разбира, таа линија на расудување отсјајува зошто тие работници се преоптоварени на прво место и не дава задоволителен одговор за тоа што робот како Флипи решава што не го решава додавањето на друг вработен.

Покрај тоа, Flippy 2 е способен автономно да ги вади замрзнатите состојки од замрзнувачот, како и да готви повеќе оброци кои содржат различни рецепти во исто време. Со други зборови, многу звучи како крајната цел да е центар за брза храна со што е можно помалку човечки работници.
Сите тие трнливи етички прашања не ги спречија синџирите како Jack in the Box, White Castle и Caliburger веќе да го користат Flippy 2, за што претпоставуваме дека не можеме да бидеме премногу изненадени.

Бел предвидува дека еден ден, клиентите „ќе влезат во ресторан и ќе погледнат во робот и ќе речат: „Еј, се сеќаваш на старите времиња кога луѓето правеа такви работи?

„И тие денови“, додаде тој, „доаѓаат… Прашање е само… колку брзо“.