Паѓањето на цената на акциите на Snap има брутален ефект врз богатството на коосновачите на компанијата.

Еван Шпигел, кој е и извршен директор на компанијата, забележал пад на неговата нето вредност за 83% во изминатата година, од петокот, според Блумберг. Шпигел вредел 13,9 милијарди долари на 21 октомври 2021 година, а моментално вреди околу 2,3 милијарди долари.

Коосновачот и директор на директори Боби Марфи забележа пад на неговото богатство за 81% на 1,9 милијарди долари.

Додека загубите се на хартија и двајцата основачи се сè уште милијардери, остриот пад ја нагласува проблематичната позиција на Snapchat во просторот на социјалните медиуми овие денови. Компанијата неодамна објави квартална нето загуба од 360 милиони долари и има проблеми со привлекување огласувачи. Ова доаѓа бидејќи растот на корисниците стагнира, но не е сосема запрен.

Snap објави дека планира да отпушти околу 20% од својот персонал и наводно планира да се откаже од своите канцеларии во Сан Франциско. Исто така, го затвори својот тим Web3 во изминатиот месец, заедно со неколку проекти, вклучително и апликација за социјално мапирање; апликација која би им овозможила на луѓето заеднички да пишуваат песни; и селфи камера со дрон.

Шпигел, во мај, предупреди за тешките времиња што доаѓаат, велејќи во меморандум дека макроекономските предизвици водат кон забавување на растот на Snapchat, истакнувајќи дека има значително намалување на трошоците за дигитални реклами поради токсичната комбинација на зголемените каматни стапки, небото – висока инфлација, предизвици со синџирот на снабдување и војната во Украина.

Тоа писмо беше едно од претходните предупредувања на извршната власт за да се истакнат брзо менувачките економски услови во тоа време.

Марфи и Шпигел се едвај единствените корпоративни лидери кои ја забележале нивната нето вредност како се нурне во изминатата година.

Коосновачот и извршен директор на Carvana, Ернест Гарсија III, забележа пад од 94% во изминатата година. Неговиот татко, Ерни Гарсија II, е намален за 76%. А основачот и извршен директор на Shopify, Тобијас Лутке е намален за 76%.

Севкупно, вели Блумберг, 500-те најбогати луѓе во светот забележале пад на нивната колективна нето вредност за речиси 1,7 трилиони долари од почетокот на годината.