Сите знаеме дека старите Римјани биле вешти инженери, кои граделе огромни автопати за да ги покријат огромните земји што ги освоиле. Но, дали знаевте дека се и модерни? Во Империјата, обувките се користеле како статусен симбол покрај тоа што обезбедувале топлина и заштита. И со репутацијата на Италија за чевли, не треба да чуди што нивните римски предци биле исто така добри папучари.

Стилски чевел изложен во Салбург во Германија покажува колку модерни би можеле да бидат жените во антички Рим. Заалбург е римска тврдина лоцирана на сртот на планината Висок Танус и била дел од античките погранични утврдувања во областа. Огромен по размер, тврдината и неговото околното село биле дом на околу 2.000 луѓе во својот врв. Изграден е во 90 година од нашата ера и останал во функција до околу 260 година од нашата ера кога политичка и економска криза предизвикала да излезе од употреба.

Од 2005 година, Залбург е место за светско наследство на УНЕСКО со музеј кој прикажува предмети пронајдени во областа. Ова вклучува чевли стар 2.000 години, откриен во бунар пред да излезе на изложбата за светот да ја види. Типични за одредени типови на антички римски обувки, тие имаат кожен горен дел и ѓон со шапки. Чевлите честопати биле моделирани по калиги – војнички чизми со тежок ѓон со многу отворени површини.

Кај жените, покрај врвките, често на чевлите им се додавале и украсни везови и дезени. Не само што ја демонстрираа изработката на производителот, овие чевли помогнаа да се прикаже богатството и статусот на жените што ги носеа. Овие чевли со дебел ѓон би биле носени на отворено, со полесни сандали користени внатре.

Нивната судбина да биде откриена во Германија покажува колку занаетчиство и стил патувале во рамките на Античката Римска Империја. Неверојатно е да се види дека направените модни избори не се далеку од модерните чевли што ги носиме самите.