Брендот Луј Витон отвори нова културна дестинација во Париз – изложбата LV Dream посветена на 160-годишното постоење на брендот, како и неговите соработки со уметници. Од портретот на самиот основач потпишан од Као Феи до легендарните куфери на Луј Витон, изложбата е поставена како извонредно патување низ генетскиот код на LV.

LV Dream е постојан отворен разговор помеѓу историјата на куќата и иднината, богатото наследство и бескомпромисната модерност, скапоцените традиционални производствени техники и иновации, а овој разговор се води низ сите девет простории што ги опфаќа изложбата. Посебно задоволство – во буквална и преносна смисла – претставува кафулето и бутикот за чоколади зад познатиот слаткар од Шевал Блан Париз, Максим Фредерик.

Louis Vuitton izložba "Dream" je umetnički san iz kog ne želimo da se probudimo (фото 1)

Посебен акцент е ставен на соработките со познати уметници, кои на свој начин станаа еден од заштитните знаци на куќата, а на свој начин е и своевидна најава за следната линија потпишана за Луј Витон од познатиот јапонски уметник Јајои. Кусама. Имено, таа дизајнираше готови парчиња, чанти, кожни додатоци, па дури и парфем, а целиот проект ќе биде проследен со специјална кампања потпишана од Стивен Мајзел и во која ќе настапат Жизел Бундхен, Лија Кебеде, Девон Аоки, Кристи Тарлингтон, Анок Јаи. и други познати модели.

Louis Vuitton izložba "Dream" je umetnički san iz kog ne želimo da se probudimo (фото 2)

Самата кампања официјално ќе биде лансирана на 26-ти декември во Јапонија, а првата капка ќе биде пуштена во продажба во Јапонија и Кина на 1-ви јануари и остатокот од светот во сите 460 бутици LV на 6-ти јануари.

 

Louis Vuitton izložba "Dream" je umetnički san iz kog ne želimo da se probudimo (фото 3)