Откривањето на црвената чанта понуди поглед на тоа каков бил секојдневието на еден тинејџер од 1950-тите години на Охајо. Во 2019 година, чувар во средното училиште во Северниот кантон ги поправаше шкафчињата кога откри торба заглавена зад парче метал што може да се откачи. Иако прашина и валкана, содржината на чантата била добро сочувана. Тие ѝ припаѓале на Пети Румфола која ја изгубила чантата во 1957 година, кога била тинејџерка, учејќи во тогашното средно училиште Хувер.

Работите пронајдени во чантата ја раскажуваат приказната за една тинејџерка која била активна во нејзината заедница, организирана и го сакала своето семејство. Меѓу пронајдените предмети се нејзината американска помлада картичка на Црвениот крст, никулци за билети, членство во ИМКА, наострени моливи и пенкала, џебен календар и фотографии од нејзините пријатели и семејството.

Откако училиштето утврди дека Румфола е вистинскиот сопственик, тие стапија во контакт со Асоцијацијата на алумни на северниот кантон со надеж дека ќе ѝ го вратат. Организацијата сфатила дека Румфола дипломирал на Хувер Хај во 1960 година.

За жал, Румфола почина во 2013 година на 71-годишна возраст во Дубоа, Пенсилванија, така што никогаш нема да ги види овие токени од минатото. Но, таа живееше исполнет живот. Според нејзиниот некролог, таа била пензионирана учителка која работела во Анаполис, Мериленд. И како и во нејзината младост, таа беше активна во нејзината заедница како возрасен и помогна во основањето на еснафот за театарска уметност и Клубот на млади жени во Панкссутани, Пенсилванија. Румфола беше и костимограф и шивачка во театарот Рајц, која уживаше да поминува време со своите деца и внуци.

Бидејќи училиштето не можеше да и ја врати чантата на Румфола, тие стигнаа до нејзините возрасни деца. „Петте деца на Пати беа заедно на семејниот собир есента каде што ја отворија чантата за да погледнат во животот на нивната мајка како тинејџерка во средното училиште Хувер“, напиша средното училиште во Северниот кантон на Фејсбук. „Секое од нејзините пет деца чуваше по еден од парите од пченица како знак на сеќавање на својата мајка“.

1950s Time Capsule

Чантата, се испостави, и припаѓа на Пети Румфола, која ја изгубила чантата во 1957 година. Содржината е неочекувана временска капсула за тоа каков бил животот на еден тинејџер од 1950-тите во Охајо.

, StoryLand

1950s Time Capsule

1950s Time Capsule

1950s Time Capsule

1950s Time Capsule

, StoryLand

Time Capsule

Time Capsule

Pictures from the 1950s

Pictures from the 1950s

1950s Time Capsule

1950s Time Capsule

1950s Time Capsule