Италија е дестинација од соништата за многу луѓе. Помеѓу прекрасните пејсажи и долгата историја на уметност и култура, има многу што да се цени во оваа мала европска земја. И додека повеќето луѓе планираат само посета, има сè поголеми можности да се преселат во одредени региони. Не само тоа, туку италијанската влада дури им плаќа на луѓето да се преселат.

Една од најновите иницијативи има за цел да ги поттикне работниците и семејствата да се населат на прекрасниот остров Сардинија, кој се наоѓа веднаш до западниот брег на Италија. Како и многу други делови од земјата, Сардинија страда од намалување на населението и слаба економија, па владата користи вкупно околу 44 милиони долари за да ги распредели на оние кои сакаат да се преселат на идиличниот остров.

Секако, оваа атрактивна понуда доаѓа со одредени барања. За да го добијат максималниот грант од 15.000 евра (околу 15.195 американски долари), апликантите мора да бидат подготвени да се префрлат во рурална општина со помалку од 3.000 жители и да живеат таму со полно работно време – ова е наменето да ги одврати богатите купувачи од искористувањето на шема за создавање луксузни куќи за одмор. Понатаму, парите мора да се искористат за купување и реновирање на дом на Сардинија, а примателите на средствата треба да го пријават својот престој во Сардинија во рок од 18 месеци од нивното пристигнување.

Надежта е дека повеќе работници ќе бидат намамени да се преселат на Сардинија и да ја зајакнат економијата со пополнување на потребните занимања и започнување мали бизниси. „Благодарение на придонесите за нивните први куќи“, вели претседателот на Сардинија, Кристијан Солинас, „ова се зајакнува и станува плодна почва за оние кои ќе се преселат таму или ќе одлучат да градат семејство. Не може да има раст без вистинско подобрување на териториите, на внатрешните и најзагрозените области, кои мора да поминат низ нови политики за нивно повторно населување“.

A Photo of Sardinia Italy