Сопствениците на домашни миленици тешко би можеле да поверуваат дека нивните крзнени пријатели не разбираат кога зборуваат со нив. На крајот на краиштата, малите наведнувања на главата и реакциите на тоновите на гласот се доволен доказ дека животните ги разбираат своите луѓе. Меѓутоа, мачките можат да бидат мистериозни. Дали слушаат? Па, една неодамнешна студија обезбеди некои докази за она што многу сопственици на мачки интуитивно го чувствуваат; дека, без разлика колку настрана се однесува мачката, тие секогаш обрнуваат внимание. Мачето исто така учи неколку човечки зборови додека се во тоа, особено имињата на другите мачки.

Една неодамнешна студија предводена од Универзитетот во Кјото д-р. студентот Сахо Такаги тестирал дали мачките кои живеат под ист покрив учат како се викаат. Студијата опфати 19 домашни мачки кои живеат во домаќинства со најмалку двајца други жители на мачки, како и 29 жители на кафулиња за мачки.

За да ги измерат резултатите, истражувачите се потпираа на претпоставката дека мачките изразуваат изненадување гледајќи подолго во неочекуваното. Ова е реакција забележана кај човечките бебиња (како и кај другите видови), така што идејата е веродостојна, ако не и нужно квантитабилна. Истражувачите претходно не спроведоа обука за да се обидат да ги научат испитаниците со имињата на другите мачки. Наместо тоа, поентата беше да се проучува „спонтаното учење на односите меѓу имињата и лицата во нивните секојдневни искуства, слично на она што го прават човечките деца“.

За да го направат ова, на секоја мачка и покажаа фотографија од позната мачка на лаптоп, откако им пуштија снимка од нејзиниот сопственик кој вика име на мачка. Половина од испитувањата биле складни, што значи дека фотографијата се совпаѓа со именуваното име, а другата половина биле неусогласени. Резултатите покажаа дека домашните мачки, всушност, обрнувале поголемо внимание на фотографијата прикажана во неусогласените случаи, „сугерирајќи ефект на нарушување на очекуваното време“; изгледаа изненадени кога видоа различна мачка од онаа чие име се викаше. Оваа тенденција беше посилна кај мачките кои живееле со своето човечко семејство подолго време. Кафуленските мачки не ја покажаа оваа тенденција, веројатно затоа што имало помалку интеракции од трето лице за да се набљудуваат во кои човекот викал име на одредена мачка.

Скептиците би можеле прилично да истакнат дека тестирањето на 19 домашни мачки е премногу мал примерок за да се постигне статистичка значајност. Но, од другата страна на паричката, колку подолго мачките живееле едни со други и нивните луѓе, толку е посилен ефектот. Генерално, студијата заклучува дека „обезбедува докази дека мачките го поврзуваат името на другарот и соодветното лице без експлицитна обука“. Тие дефинитивно слушаат.