Иако светските медиуми често ја опишуваат како најстарата жива тинејџерка на светот, Ирис е всушност исклучително мудра дама зад нејзините луцидни облеки со принт во боја, предимензионирани кружни црни очила и весели изрази. Особено кога е неопходно да се дефинира поимот „личен стил“, кој денес, за жал, стана генерализација на масовните трендови. Иако, овој факт не треба да не чуди кога ќе се земе предвид дека оваа многу ценета жена со причина стана легендарна модна икона, која минатата година наполни сто години. Родена во август 1921 година, Ирис се карактеризира првенствено како американска бизнисменка и дизајнерка на ентериер, која со својот сопруг Карл имаше завидна кариера во текстилната индустрија од 1950 до 1992 година, но позната и по нејзиниот договор за дизајн со Белата куќа. дури девет претседателски места од Труман преку Кенеди, Никсон до Клинтон. Студирала историја на уметност на престижниот Универзитет во Њујорк, но на млада возраст почнала да работи во дизајн на ентериер, како и да изгради модна репутација во тогашните трендовски весници, како што е Women’s Wear Daily, кој се занимавал со женска облека.

, StoryLand

Ирис Апфел

Денес, Ирис е симбол на женската сила и инспирација од многу агли, а да не зборуваме за глорифицирани манифести како што е фактот дека во 2005 година Метрополитен музејот на уметност во Њујорк направи изложба наречена Ретка птица: Непочитуваната Ирис Апфел, на која присуствуваше со имиња како великаните Карл Фенди, Џорџо Армани и Карл Лагерфелд. Покрај тоа што беше првата жена што ја красеше содржината на Vogue Italia на 91-годишна возраст, фотографирана од познатиот фотограф Брус Вебер, но беше инспирација за бројни уметнички изложби, како и тема за неколку модни кафе-маси. книги и документарни филмови.. Иако јас лично го претпочитам црниот принцип на облекување со мантра дека галактичката боја на внатрешниот свет е зад црната облека, не можам да ги оспорам мудро луцидните модни ставови кои ни ги споделува оваа икона која докажува дека годините се само бројка и дека „суровата“ модна индустрија конечно почна да ја велича индивидуалноста во секој аспект.

Ирис како мудра модна икона во интервју за магазинот Elle потврдува дека не постои рецепт за добар стил, туку дека експериментирањето и самодовербата и самоспознавањето се основата на единствениот визуелен идентитет, а трендовските парчиња се тука за да го комплетираат тој стил на идилична и модерна. Не преферирам облека со принт, но никогаш не можам да ги оспорам диференцираните стилови и добро изработената облека како долгорочна инвестиција за паметно купување. Како што вели Ирис во едно интервју, „Секогаш е многу подобро да се биде среќен отколку добро облечен“, особено кога си референтна точка за себе – и тоа е една од основните премиси на одржливост, нели?