Дубаи е познат по својата екстравагантна архитектура и, ако Moon World Resorts го има својот пат, нов хотел ќе го преобликува најнаселениот град во ОАЕ. Компанијата со седиште во Канада планира да изгради четири одморалишта MOON, а првото е наменето за Дубаи. Репликата на Месечината висока 735 стапки ќе ги вклучи сите удобности што би ги очекувале од луксузно одморалиште, како и посебни искуства наменети за повторување на посетата на сателитот на Земјата.

Проектот вреден 5 милијарди долари ќе содржи искуство и „месечева колонија“ и „месечева површина“ наменети да го спуштат вселенскиот туризам на Земјата. Според основачите на компанијата, Сандра Метјуз и Мајкл Хендерсон, одморалиштето може да прими до 10 милиони посетители годишно откако ќе биде завршено. Само лунарната колонија има капацитет за 2,5 милиони гости годишно, а се предвидува дури и да вклучи платформа за обука за вселенски агенции и астронаути.

Се разбира, MOON сè уште е одморалиште и, како такво, ќе има многу што гостите ќе го искусат и уживаат. Одморалиштето ќе вклучува ноќен клуб, центар за настани што ќе собира до 5.000 гости, спа-велнес центар, салон за џез пијано и салон на повеќе нивоа базиран на вселенско летало на вонземјани. Голем конгресен центар е наменет да привлече изложувачи во областа на технологијата и вселената.

MOON ќе вклучи и 144 луксузни единици за купување како дел од програмата за приватен престој. Секоја вила од 2.000 квадратни метри доаѓа со доживотно членство во MOON што доаѓа со ексклузивни привилегии.

Додека официјалните планови во Дубаи се финализираат, компанијата проценува дека ќе бидат потребни две години за изградба на ова уникатно одморалиште. „Од архитектонска, инженерска и дизајнерска перспектива, MOON може да се изгради“, споделува Хендерсон.

Ова не е прв пат Moon World Resorts да направи бум. Во 2021 година, компанијата објави дека планира да го донесе MOON во Лас Вегас. Во тоа време, Хендерсон сподели дека тој и Метјус првпат дошле до концептот во 2000 година и дека „целта била да се развие автентична, мега-размерна репродукција на Месечината на планетата Земја, вклучувајќи ја најголемата сфера во светот“.

Канадска компанија бара да го донесе нивното одморалиште MOON, кое вклучува искуство со лунарна колонија, во Дубаи.

Moon World Resort in Dubai

Во 2021 година, беа објавени плановите за MOON во Лас Вегас, иако изградбата допрва треба да започне.

MOON Resort in Las Vegas