Сопствениците известуваат дека отворањето на камерата во апликации како што се TikTok и Instagram доведува до мелење звуци и вибрации во целиот телефон.

Големата грешка во најновиот iPhone на Apple предизвикува физички откажување на камерата при користење на апликации како TikTok, Snapchat и Instagram, објавија некои сопственици.

Грешката во iPhone 14 Pro Max на компанијата, најскапиот модел во опсегот на iPhone 14, се чини дека влијае на функцијата за оптичка стабилизација на сликата (OIS), која користи мотор за да ги елиминира ефектите од тресењето на камерата при фотографирање. Отворањето на камерата во одредени апликации предизвикува осип на моторот OIS, предизвикувајќи звучни звуци на мелење и физички вибрирање на целиот телефон.

Apple не одговори на барањата за коментар за грешката, која беше пријавена од повеќе корисници на социјалните мрежи.

Вибрациите не се појавуваат при користење на вградената апликација за камера, што укажува на тоа дека корените на проблемот се во софтверска грешка. Сепак, некои ги предупредија засегнатите корисници да ја ограничат нивната употреба на апликации што предизвикуваат грешка, во случај прекумерните вибрации да предизвикаат трајно оштетување на системот OIS.

Компанијата претходно ги предупреди корисниците за потенцијално оштетување на моторот OIS, особено во ситуации кога нивните телефони доживуваат значителни вибрации. Во јануари оваа година, компанијата објави долга предупредувачка белешка за корисниците за ризикот од монтирање на нивните iPhone-и во близина на „мотори со голема моќност“.

„Системите OIS и затворен AF [автофокус] во iPhone се дизајнирани за издржливост“, велат од компанијата. „Сепак, како што е случајот со многу електроника за широка потрошувачка кои вклучуваат системи како што се OIS, долгорочната директна изложеност на вибрации со висока амплитуда во одредени фреквентни опсези може да ги деградира перформансите на овие системи и да доведе до намален квалитет на сликата за фотографиите и видеата. Се препорачува да избегнувате изложување на вашиот iPhone на вибрации со продолжена висока амплитуда.

„Моторите на мотоцикли со голема моќност или со голем волумен генерираат интензивни вибрации со висока амплитуда, кои се пренесуваат преку шасијата и рачките. Не е препорачливо да го прикачите вашиот iPhone на мотоцикли со мотори со голема моќност или со голем волумен поради амплитудата на вибрациите во одредени фреквентни опсези што тие ги создаваат.

Моделите на iPhone 14 беа објавени во петокот на 16 септември. Тие се првите телефони од Apple кои се опремени со својата нова функција „SOS за итни случаи преку сателит“, која им овозможува на корисниците да испратат кратка порака до службите за итни случаи преку сателитска релејна услуга, дури и кога се надвор од мобилната покриеност. Функцијата, која првично беше лансирана само во Северна Америка, користи насочена антена за испраќање пораки, на кои им требаат најмалку 15 секунди за да се пренесат како резултат на неверојатно нискиот пропусен опсег на сателитски комуникации со широк опсег.