Некои прототипови ќе изгледаат како обични очила и ќе бидат опремени со микрофони и камери, како и со проѕирни дисплеи.

Новите очила сè уште не се производ и не се достапни за јавноста, но Google сака да тестира апликации како превод во реално време или да му ги прикажува насоките на корисникот во леќите на очилата, особено во средини како што се зафатени раскрсници.

Тестовите претставуваат значаен напредок во развојот на проширена реалност на Google, технологија за која многумина во Силиконската долина веруваат дека може да биде голема промена во компјутерите, како смартфонот и компјутерот пред него. Зголемената реалност ги наметнува сликите генерирани од компјутер над реалниот свет, за разлика од виртуелната реалност, која целосно го потопува гледачот во вештачки свет или „метаверс“.

Со објавување на плановите за тестирање во јавноста, Google исто така се обидува да го надмине видот на загриженоста за приватноста што помогна да се потопи Google Glass, еден од првите уреди со зголемена реалност, пред речиси една деценија.

Google Glass беше опремена со предна камера, а критичарите се загрижени дали корисниците снимаат луѓе без нивна дозвола. Носителите на стакло добија погрден прекар, а во 2014 година една жена која ги носеше очилата рече дека била нападната во бар во Сан Франциско. На крајот, Google ги пренамени очилата за да се фокусира на деловните клиенти наместо на потрошувачите.

„Рано е, и сакаме да го поправиме ова, така што го правиме бавно, со силен фокус на обезбедување на приватноста на тестерите и оние околу нив“, напиша менаџерот на производи на Google, Џастон Пејн во блогот за новиот производ.

„Овие истражувачки прототипови изгледаат како обични очила, имаат дисплеј во објективот и имаат аудио и визуелни сензори, како што се микрофон и камера“, рече Google на страницата за поддршка за тестирањето.

Уредот има LED светло што се вклучува кога очилата снимаат податоци за слики. Гугл вели дека очилата нема да снимаат видео или да фотографираат за корисниците да ги складираат и гледаат подоцна, но тие може да снимаат и користат податоци за слики за да вршат функции како што се идентификација на предмети или прикажување насоки. Тестерите нема да носат очила во училишта, владини згради, здравствени локации, цркви, протести или други чувствителни области, соопшти Google. Тестирањето ќе го спроведат „неколку десетици вработени на Google и избрани доверливи тестери“ и ќе се одржи некаде во САД.

Google ги откри своите AR очила на својата конференција за развивачи во мај со фокус на преведување говор во реално време, така што лицето ќе види преведен странски јазик пред нивните очи. Еден вработен во Google за време на презентацијата ги нарече очилата „преводи за светот“.

Google жестоко се натпреварува со другите технолошки гиганти, вклучувајќи ги Apple, Meta и Microsoft за да ги изгради првите очила за проширена реалност од следната генерација. Сите четири компании инвестираа милијарди во софтвер и хардвер за проширена реалност, надевајќи се на пробив што би можел да овозможи нова компјутерска платформа, но сегашните производи допрва треба да ги достигнат.

„Магијата навистина ќе оживее кога ќе можете да ги користите во реалниот свет без технологијата да ви пречи“, рече Пичаи.

Apple наводно се подготвува да објави слушалки за мешана реалност веднаш следната година. Мета објави напредни слушалки за мешана реалност што поддржува функции за проширена реалност што ќе бидат објавени подоцна оваа година. Хололенс на Мајкрософт засега е најнапредниот хардвер за проширена реалност на пазарот од голема технолошка компанија.