Растот на приходите забави на 13% во кварталот од 62% една година порано, кога компанијата имаше корист од повторното отворање по пандемијата и потрошувачките трошоци беа во пораст.

Приходите од рекламирање се зголемија за само 12% на 56,3 милијарди долари, бидејќи маркетерите се оптоварија во нивните трошоци за да управуваат со инфлаторните притисоци.

Google Cloud, кој не ги исполни очекувањата за приходи, загуби 858 милиони долари во текот на кварталот. Другите облози, кои ги вклучуваат единицата за самоуправувачки автомобили Waymo и единицата за животни науки Verily, остварија приход од 193 милиони долари, но загубија 1,69 милијарди долари во текот на кварталот.

Извештајот доаѓа неколку дена откако Snap објави катастрофални квартални резултати и рече дека планира да го забави вработувањето. За разлика од Snap, акциите на Alphabet благо пораснаа во продолженото тргување и покрај промашувањето, бидејќи инвеститорите можеби очекуваа повознемирувачки знаци.

Акциите на Alphabet изгубија околу една четвртина од својата вредност оваа година.