Со објавување на нова верзија на ОС на секои три години, Мајкрософт ќе има повеќе време да ги тестира пред да ги објави верзии со грешки во јавноста.
Мајкрософт (очигледно) ги промени плановите за надградба на оперативниот систем. Неодамна се обврза да воведе нова функционалност во Windows на годишно ниво, а сега размислува да објавува значајни ажурирања на секои три години, заедно со неколку помали циклуси на додавање нови функции помеѓу нив.

Претходно, компанијата имаше план да објавува големо ажурирање двапати годишно, со цел побрзо да ги реши проблемите и да ги исправи забележаните грешки. Промената на годишен план за ажурирање ќе ја олесни работата на ИТ одделенијата во компаниите, а во исто време ќе обезбеди постојано додавање на нови опции на постоечката верзија на Windows.

Со објавување на нова верзија на ОС на секои три години, Мајкрософт ќе добие повеќе време да ги тестира пред да ги објави верзии со грешки во јавноста. Според ова, нова верзија на Windows треба да се појави во 2024 година (три години по Windows 11). Со други зборови, нема да добиеме оперативен систем со кодно име Sun Valley 3 следната година, како што претходно се очекуваше.

За возврат, Microsoft ќе го зголеми бројот на изданија на нови функции (или како што го нарекуваат во внатрешната комуникација, „моменти“). Еден од тие „моменти“ веќе се случи оваа година, кога виџетот Weather беше преместен во лентата со задачи. Главните промени ќе започнат со Windows 11 верзија 22H2, или Sun Valley 2 верзија, во која ќе се појават некои нови функции. Тие ќе бидат достапни на секои неколку месеци почнувајќи од 2023 година.

Засега не е јасно дали овие промени ќе се однесуваат само на Windows 11, или ќе важат и за Windows 10.
Мајкрософт сè уште не ги потврди или негира овие тврдења. Сепак, тие објавија во февруари дека бараат нови начини за објавување на нови функции во Windows.