Гери Вајнерчук посакува младите луѓе да престанат да се стремат да заработат милиони долари. 44-годишниот само-направен мултимилионер претприемач и извршен директор на VaynerMedia вели дека видел дека бркањето милиони ги прави луѓето несреќни во животот.

„Ако сте под 25 години, мислите дека треба да заработувате милион долари годишно за да бидете во играта“, вели Вајнерчук.

„Би сакал секој 16-годишник на земјата да размислува за 70.000 долари, а не за милион“, вели тој.

„Би имале сосема поинаков свет. Ќе имаш луѓе кои не прават работи што ги мразат“.

Науката ја поддржува премисата на Вајнерчук.

Прво, студиите покажаа дека луѓето се чувствуваат посреќни колку повеќе пари заработуваат, но само до точка од околу 75.000 долари по човек годишно. Тоа е затоа што парите ги прават луѓето посреќни до тој степен што ви дозволуваат да ги задоволите вашите основни потреби, како храна, место за живеење и здравствена заштита. После тоа, корелацијата со среќата престанува.

Освен тоа, истражувањето исто така постојано покажува дека, од гледна точка на среќа, поважно е вашата работа да дава чувство за значење или цел отколку високата плата.

„Имам толку многу пријатели кои заработуваат 53.000 долари годишно и искрено уживаат во својот живот“, вели Вајнерчук. „И тогаш, непријатниот живот во последните 20 години, имам непријатна сума на пријатели кои заработуваат 12 милиони долари годишно и се несреќни.

„Мислам дека навистина треба да го редефинираме успехот“.

Вајнерчук, исто така, истакнува дека „нивото на влез во 1% во Америка, една од најбогатите земји во светот, е [над] 400.000 долари годишно“ – навистина, треба да заработите 478.000 долари за да бидете меѓу првите 1% од заработувачите. во САД, од 2019 година. Така, му се допаѓа и реперот од 70.000 долари затоа што „оформува разговор за луѓе кои не можат ни да замислат [да заработат милиони]“. Со други зборови, за некој на почетокот на својата кариера, таа бројка може да изгледа подостижна.

На лично ниво, кога Вајнерчук беше во неговите 20-ти и 30-ти, „мојот живот навистина не ме натера да трчам во кругови на висока нето вредност или луксуз“, вели тој. „Пораснав убаво на прилично скромни места и како сиромашен студент“.

Вајнерчук емигрирал во САД од Белорусија во 1970-тите. Неговата прва работа беше вреќање мраз за продавницата за алкохол на неговите родители за 2 долари на час. Како студент на колеџот Маунт Ајда, тој создаде канал на YouTube за прегледување на фино вино, што го претвори во интернет сензација.

Но, и покрај сиот свој успех, Вајнерчук верува дека „нема корелација“ помеѓу неговата среќа и колку пари има. Наместо тоа, тој верува дека она што го прави среќен е работата што ја работи.

„Ја сакам играта на претприемништвото, доброто, лошото и грдото“, вели тој. „И затоа се сметам себеси за многу среќна затоа што го сакам мојот процес“.