Револуционерното истражување на Марија Склодовска Кири ја постави основата за нашето разбирање на физиката и хемијата, патеки во онкологијата, технологијата, медицината и нуклеарната физика.Но, што всушност направи таа?

Работејќи со нејзиниот сопруг Пјер Кири, Марија Кири открила полониум и радиум во 1898 година. Во 1903 година тие ја добиле Нобеловата награда за физика за откривање на радиоактивност. Во 1911 година ја доби Нобеловата награда за хемија за изолирање на чист радиум. Со тоа таа станува првата жена со две Нобелови награди во светот.

Кири и Пјер го спроведоа најголемиот дел од нивните револуционерни истражувања и експерименти во лабораторија што беше опишана од хемичарот Вилхелм Оствалд како „вкрстување помеѓу штала и барака за компири“. Всушност, кога првпат ја видел лабораторијата, мислел дека тоа е „практична шега“, но сепак не ни треба луксуз кога сме спремни да создаваме и откриваме легендарни работи.

По трагичната смрт на нејзиниот сопруг во несреќа во 1906 година, Мари била назначена на местото на Пјер во Сорбона, што ја прави првата жена професорка на универзитетот. Само три години претходно, таа беше првата жена во Франција што докторирала.

До 1925 година, ќерката на Кири, Ирене, докторирала, откако и се придружила на нејзината мајка во областа на проучувањето на радиоактивноста. Десет години подоцна, таа и нејзиниот сопруг, Фредерик, беа заеднички наградени со Нобеловата награда за хемија за откритијата што ги направија во синтезата на нови радиоактивни елементи.

Во 1995 година, посмртните останки на Кири и нејзиниот сопруг беа сместени во Пантеон во Париз, мавзолеј резервиран за истакнати француски мислители. Таа стана втората жена што ја доби оваа чест и прва што ја заслужи преку сопствените достигнувања.

Меѓу нејзините пишувања, Кири зад себе ја оставила оваа мисла:

„Ништо во животот не треба да се плаши, туку само да се разбере. Сега е време да разбереме повеќе, за да се плашиме помалку“.