Сигурно нема подобро чувство од тоа кога ќе излезете од салонот со свежо стилизирана фризура. Иако дома се извртуваме на различни начини за да постигнеме барем приближен ефект, се чини дека никогаш не ни успева – можеби затоа што не ги користиме вистинските трикови.

Ова се совети кои ќе ви помогнат да разберете каде сте згрешиле во негата досега и на што треба да се фокусирате пред да започнете со сушење или фенирање на косата.

Не ја сушете свежо измиената коса
Сушењето на косата со фен веднаш по миењето е една од најчестите грешки што луѓето ги прават. Трикот е да ја исушите косата со пешкир што е можно повеќе за да ја отстраните вишокот на влага. Отстранувањето на вишокот на влага ќе ви помогне да добиете максимален ефект од производите што ќе ги нанесете на влажна коса.

Избегнувајте да ја чешлате влажната коса
Според советите на фризерката, влажната коса треба да се чешла само под тушот, а потоа кога ќе го исплакнете регенераторот или регенераторот. Кога ќе го исчистите со крпа и повторно ќе го исчешлате, поголема е веројатноста да го оштетите. Наместо тоа, кога косата е делумно сува, користете чешел за отплеткување со широки заби наместо обична четка.

Никогаш не прескокнувајте користење на средства за заштита од топлина
Да, топлинските заштитници делуваат и треба редовно да ги користите пред да ги сушите со фен или да користите какви било алатки за коса. Ова ќе ја спаси на долг рок.

Исушете ја косата од напред кон назад
Многу луѓе погрешно почнуваат прво да го сушат задниот дел од главата. Подобро е прво да започнете со највидливите делови, а потоа да го исушите она што е позади. Предниот дел од косата обично е најпредизвикувачки за измазнување, па затоа е подобро да започнете од таму, бидејќи кога патем ќе се исуши (додека го третирате грбот), ќе биде тешко да се поправи потоа.

Инвестирајте во добар фен за коса
Инвестирањето во добар фен за коса, кој нуди карактеристики за минимизирање на оштетувањето на косата и помагање во намалувањето на времето на сушење, ќе ви помогне на долг рок. Фен за коса со добар квалитет има карактеристики како што се повеќекратни поставки за топлина, така што ќе бидете сигурни дека со правилна употреба и употреба на поладен воздух, сте ги затвориле кутикулите. Покрај тоа, тие се продаваат со различни додатоци кои ќе ви помогнат да ја обликувате косата целосно права или виткана.