Шармантниот француски град Колмар, во регионот Алзас, е познат надалеку по своето производство на вино, но и по својата живописна архитектура.

Во близина на Колмар се наоѓа реката Рајна, додека градот е практично на половина пат помеѓу Стразбур во Франција и Базел во Швајцарија.

Романтичниот град, кој може да се пофали со делот наречен Мала Венеција, исто така е обоен од француската архитектура и многу туристи ги потсетува на идеалната глетка за една од бајките на браќата Грим. Куќите направени главно од дрво се особено привлечни за време на Божиќ и Нова Година.

„Мала Венеција“ во Франција

На бреговите на малата река Лаух, која тече низ Колмар, има куќи изградени во типичен француски стил. Во минатото таму претежно живееле лозари и локални винопроизводители.

Многу туристи со задоволство избираат возење со брод, за уште повеќе да уживаат во шармот на француската „Мала Венеција“.

 

Kolmar
Богато културно и историско наследство
Изградена во текот на 16 век, куќата Pfister е една од најстарите и најпознатите во Колмар. Покрај украсените елементи на кои се прикажани ангели, се карактеризира и со долга дрвена галерија и мурали.

Добро позната е и Куќата на главите, изградена во текот на 17 век во стилот на германската ренесанса. Оваа трикатна зграда е украсена со 111 маски, наведува „Туризам-колмар“.

Иако посетата на Колмар за време на божиќните и новогодишните празници е посебна приказна, бидејќи градот е богато и необично украсен, секако е интересно да се посети и во други периоди од годината. Вешто позиционираното осветлување е она што му дава посебен шарм. Во петок и сабота навечер во текот на целата година, посетителите можат да уживаат во необичните сцени што ги нуди ваквото осветлување.

 

Kolmar
Интересни музеи
Со исклучок на Музејот на играчки, во чии рамки има играчки направени во текот на 19 век и до денес, во Колмар постои и музеј за чоколада. Посебно е интересно што музејот организира интерактивна тура, при која посетителите можат да пробаат многу примероци чоколадо.

На местото каде што во минатото постоела пумпна станица за тој регион, денес постои Музеј на општински фабрики. Изграден на крајот на 19 век, нуди увид во индустриското наследство на градот. Влезот во тој музеј е бесплатен, според „Visit.alsace“, но мора однапред да се резервира. Еден од најмладите музеи во Колмар, отворен на крајот на јуни оваа година, на посетителите им нуди увид во историјата на членовите на доминиканскиот ред. Влезот во Библиотеката и Музејот на Доминиканското наследство е бесплатен, а на љубопитните, меѓу другото, им се нуди можност да ја видат колекцијата составена од повеќе од 400.000 документи, во кои се издвојуваат оние создадени во средниот век.

Треба да се спомене и Музејот за природна историја и етнографија во Колмар, кој како дел од неговата колекција има бројни минерали, како и фосилни остатоци од натурализирани и егзотични животни, како и оние кои живееле во областа во праисторијата.