Фотограф снимил ретка глетка од судир на двојна месечина со молња. Сметаме дека виножитата се резервирани за дење, но излегува дека шарениот зрак изгледа прекрасно и ноќе. Фотографот Брајан Хејслип снимил двојна месечина – ретката ноќна верзија на виножито – што се појавила над водата во паркот Лексингтон, Мериленд. На четири слики, тој го прикажува ударот на молњата додека навидум се бори со разнобојниот лак, а истовремено ги истакнува и месечевите лакови во помирни моменти по бурата. Резултатите се колку што се неочекувани, толку и магични.

Haislip сака да фотографира бури. Така, кога видел дека се случува гром бура, се упатил кон брегот во неговото соседство со надеж дека ќе го фотографира. „Оваа конкретна ноќ“, „молњата се смири околу 22 часот. па се спакував и се вратив дома за да ги монтирам снимките од гром“. Слушна уште громови во далечината околу полноќ. Тој беше исцрпен, но како самопрогласен „зависник од невреме“, реши да ја земе камерата и да се врати на истото место.

„Бурата на крајот не создаде многу молњи, па решив да ја наречам ноќ“, се сеќава Хејслип. „Додека се подготвував да ја земам камерата, почнав да ја гледам оваа бела формација со луд изглед во далечината, немав поим што е тоа. Во тоа време, полната месечина ѕиркаше од преостанатите олујни облаци и одеднаш се појави оваа полна двојна месечина. Не бев подготвен за такво нешто, поради што сликата со двојна месечина е надвор од фокусот. навистина ме фрли на јамка!“ Откако сфатил што видел, ги приспособил поставките на камерата и снимил колку што можел повеќе снимки. „За тоа кратко време, успеав да снимам неколку ленти молњи кои излегуваа од месечевиот лакт што се распаѓа“.

Moonbeam in Purple Sky Over Water

Double Moonbeam Over WaterDouble Moonbeam Over Water