Фотографот од Лондон Едвард Хорсфорд ја совладал техниката на тајминг на овие фотографии кои прикажуваат експлозии на водени балони во дел од секундата. Тој е добро познат по оваа возбудлива серија, велејќи: „Ги започнав овие како начин да се предизвикам себеси технички и креативно“. Тој имаше голем успех со овој самоиницијативен предизвик!

Целта на Хорсфорд во фотографијата е да долови моменти со голема брзина кои ретко се гледаат. Фокусирајќи се на цврста позадина, своја рака и шарен воден балон, тој совршено ги мери моментите кога секој гумен балон се скрши и прскање со вода плови во воздухот пред брзо да се поплави на земја.

Хорсфорд изгради свој чкрапало, приспособен да функционира и да се прилагодува на точно соодветните брзини. Тој се поставува во темница и користи батериска ламба за да се фокусира на главната точка на неговата слика. Потоа експериментира со композиција, строб осветлување, агли и комбинации на бои за да ги задржи неговите фотографии визуелно интересни. Процесот е толку сложен и прецизен, што секоја фотографија е поуникатна од следната!

 

, StoryLand

 

, StoryLand

 

, StoryLand

 

, StoryLand

 

, StoryLand