Фотографот Клаудио Пиколи прави инаку обичните кученца да изгледаат како суперхерои. Во неговата хипнотизирачка серија наречена Dogs in Action, пријателите со четири нозе се вивнуваат низ небото како Супермен. Тие ги прават најголемите скокови и граници со леснотија – и често додека ги обучуваат очите да фатат шарено фризби. Замрзнатите моменти на Пиколи во времето не потсетуваат дека кучињата, покрај тоа што се лојални придружници, се и неверојатни спортисти.

Сепак, снимањето на совршена снимка од куче во воздух не е толку лесно како што изгледаат добиените слики. Процесот на Пиколи за фотографирање на кученце кое лета високо варира во зависност од видот на дејството што тој има намера да го претстави. „Обично бара многу подготовка“, вели тој за My Modern Met. Секое куче и неговото движење бараат различни поставки на камерата. Комуникацијата помеѓу сопственикот и нивното кученце е исто така клучна. „Многу е важно да му објасниме на сопственикот што сакаме да правиме на снимањето и што очекуваме или како тој треба да се движи во акцијата за да биде правилно фотографиран“.

Пред сè, производството на Dogs in Action бара трпение. „Кучињата не се машини или модели што можеме да ги платиме за да направиме нешто“, вели Пиколи, „и секое куче и раса се различни! Овие разлики се она што ја прави серијата толку пријатна за љубителите на кучиња. Скролувајте надолу за да видите некои од главните моменти од проектот.

Фотографот Клаудио Пиколи прави инаку обичните кученца да изгледаат како суперхерои.

Dog Photography by Claudio Piccoli

Dog Photography by Claudio Piccoli

Photos of Dogs in Mid-Air by Claudio Piccoli

Dog Photography by Claudio Piccoli

Photos of Dogs in Mid-Air by Claudio Piccoli

Photos of Dogs in Mid-Air by Claudio Piccoli

Photos of Dogs in Mid-Air by Claudio Piccoli

Dog Photography by Claudio Piccoli

Dog Photography by Claudio Piccoli

Photos of Dogs in Mid-Air by Claudio Piccoli

Dog Photography by Claudio Piccoli

Photos of Dogs in Mid-Air by Claudio Piccoli