Што добивате кога ќе ги споите поларната светлина и вулканот што еруптира? Ако го прашате Кристофер Метјус, тој ќе ви каже дека тоа е фотографија која се случува еднаш во животот. Поранешниот правен професионалец долги години живее на Исланд и ужива во фотографирањето на неверојатниот пејзаж на земјата. Така, кога се појавија вести дека вулканот Гелдингадалур е подготвен да еруптира, Метјус се потруди да се стави во добра позиција да ја долови акцијата.

Работите не беа толку едноставни како будењето и талкањето во добар кадар. Метјус ја следеше ситуацијата од почетокот на 2020 година, кога магмата што тече нагоре кон Земјата беше откриена од системите за следење на вулканите. Тогаш беше јасно дека вулканскиот систем Рејкјанес полека се буди по долг период на неактивност. Иако Исланд има многу вулкани – на крајот на краиштата, се нарекува „земја на огнот и мразот“ – локацијата на вулканот го направи настанот уште повозбудлив. Вулканот се наоѓа на полуостровот што го поврзува аеродромот со Рејкјавик и е блиску до Сината лагуна, што го прави многу достапен за љубопитните набљудувачи. И бидејќи долината Гелдингадалур е главно ненаселена, таа беше добро место за ерупција.

Откако март 2021 година се преврте наоколу и беше јасно дека вулканот може да дува во секој момент, Метјус започна да дејствува. „Почнав да барам локации за можна фотосесија на 12 март“, изјави Метјус за My Modern Met. „Имаше некои претпоставки бидејќи ерупцијата всушност не започна; но сакав да се запознаам со областа. Иако живеам во Исланд многу години, често се случува најмалку да знаете за местата блиску до дома. Во неделата пред ерупцијата, развив прилично добра идеја за најдобрите правци во областа, вклучително и некои задни патишта кои би можеле да бидат корисни доколку главните патишта беа исечени од лава“.

, StoryLand

Метјус точно погодил дека пристапот до локацијата може да биде прекинат, но тоа не било од лава. Првично, властите ги блокираа главните патишта до локацијата додека влегоа да ја проценат штетата. Сè што фотографот можеше да добие првата вечер беше сјајот на лавата во облаците додека целиот автопат седеше во тишина. Потоа се преселил во Сината лагуна, каде што ја снимил ерупцијата како се одразува во нејзините познати води. Сепак, Метјус беше решен да ја добие фотографијата на која се надеваше – Гелдингадалур со северната светлина во позадина. Така, тој се спуштил во блиската изнајмена куќа и ги чекал совршените временски услови, до кои тешко можело да се дојде.

„Иако временските прогнози беа добри, се појави неочекувана снежна бура, блокирајќи го небото и вулканот“, споделува тој. „Обезхрабрен, се вратив во мојата куќа. Како што пристигнав, видов дека облаците почнаа да се распаѓаат и затоа направив цртичка за местото на работ на фармата. Стигнав таму токму кога ударниот бран од Сонцето ја погоди нашата горна атмосфера, предизвикувајќи светли светла на поларната светлина над вулканот. Според случајноста, ова се случи на полноќ на 24 март – мојот роденден. Тешко е да се замисли поголем подарок!“

И навистина е подарок. Неверојатните зелени нијанси на поларната светлина го обиколуваат небото додека блескавиот вулкан величествено седи долу. Бидејќи фотографијата стана вирална, таа стана само послатка награда за трпението на Метјус. Всушност, Метјус се надева дека неговото искуство може да биде лекција за другите. „Среќата игра голема улога во правењето добра фотографија, но истото го прави и планирањето, а пред се упорноста“.