Австралискиот фотограф Тим Семјуел успеал да сними снимка која се случува еднаш во животот додека слободно нуркала покрај Пас во заливот Бајрон, на северниот брег на Нов Јужен Велс. Прекрасните слики ја прикажуваат бизарната глетка на риба заглавена во медуза. Уште понеобично е тоа што, според Семјуел, заробената риба можела да контролира каде се движи медузата, како некаква извртена верзија на жива подморница и дише.

Се чини дека снимките го доловуваат изразот на најголем ужас (или можеби е збунетост?) на лицето на кутрата мала риба, затворена во неговиот желе-затвор. Фотограф повеќе од пет години, а пред тоа инструктор по сурфање, Семјуел тврди дека никогаш не видел вакво нешто во сите негови години поминати во вода.

И покрај загриженото лице на рибата, Иан Тибетс, вонреден професор на Универзитетот во Квинсленд, објасни за Australian Geographic дека „тешко е да се каже дали само што се случила катастрофа или дали рибата е среќна што е таму“. Некои раси риби бараат засолниште под боцките на медуза, па можеби ова мало момче малку ја пропушти својата трага. Како и да е, ударите на Семјуел сигурно ја добиваат наградата за најчудна глетка на денот.

, StoryLand

, StoryLand