Во изминатите 9 години, фотографот Александар Химушин патува низ светот, посетувајќи 84 различни земји. Пред три години, инспириран од идејата за документирање на далечните култури кои полека исчезнуваат поради глобализацијата, тој го започна својот проект „Светот во лица“. Барајќи мали, етнички малцински групи ширум светот, Химушин снима неверојатни портрети кои истовремено ја почитуваат и овековечуваат нивната култура.

Во текот на изминатите 6 месеци, Химушин се нурнал во сибирскиот пејзаж, патувајќи 15.000 милји сам зад воланот на SUV за да ги пронајде и фотографира домородните луѓе на оваа замрзната земја. Движејќи се од брегот на Бајкалското Езеро до брегот на Јапонското Море, тој посети различни племиња на етнички малцинства, чие население има многу од неколку десетици луѓе.

Русија препознава 40 различни домородни народи кои живеат во Сибир, кои се движат од Евенки, чие население е распространето на различни локации оддалечени илјадници милји, до речиси исчезнатиот Тази, за кого Химушин верува дека го фотографирал за прв пат. Химушин забележува дека повеќето официјални проценки на населението се погрешни, со тенденција да се скршат повисоко од реалноста. Соочувајќи се со сурови температури и намалена популација, австралискиот фотограф ја доловува гордоста на овие луѓе во нивните уникатни култури.

Светот во лица, Сибир е продолжение на мисијата на фотографот Александар Химушин да ги документира оддалечените култури ширум светот.

sakha people siberia traditional wedding dress

Јакуска девојка. Република Саха, Сибир. Носење традиционална свадбена маска. Луѓето од Саха се многу горди на својата единствена култура. Тие живеат во најстудената област на светот. Апсолутниот светски рекорд од -96 Фаренхајти е забележан во Ојмјакон. Секоја зима, најмалку 2 месеци температурата е постојано под -40 Фаренхајти. Првиот снег доаѓа на почетокот на октомври, додека последниот снег годинава беше во јуни.

Nivkhi people siberia

Нивки Човекот. Округ Нилокаевски, Хабаровски крај, брег на Охотско Море, Сибир. Нивкискиот јазик не е поврзан со ниту еден јазик во светот. Сè уште не е познато како луѓето од Нивки пристигнале на Далечниот Исток, бидејќи јазично тие не се поврзани со ниту еден друг тунгу-манџуриски народ што го населува Сибир покрај реката Амур. Дел од Нивки живеат во Сахалин, други каде Амур влегува во Охотското Море. Останаа мал број луѓе од Нивки. Официјалната статистика не ја отсликува реалната состојба. Многу „официјални“ домородни луѓе имаат само одредено потекло, понекогаш доста оддалечено од луѓето од првата нација, само подобро е тие да се регистрираат како малцинство, поради придобивките од владината поддршка.

Evenki people siberia

Евенки старец. Граница Јужна Јакутија/Амурска област, Сибир. Хантер, локален старешина, поранешен сточар на ирваси, се пензионирал пред 2 години, целиот свој живот го поминал како номад живеејќи во шатор чувајќи ги своите многубројни ирваси. Тој вели дека е многу тешко да се населиш и да живееш во куќата во селото, бидејќи е премногу бурен живот и има „загаденост“ во селото.

Evenki people siberia

Малото девојче Евенки. Република Саха. Сибир. Ова е малечко девојче од Јакутски Евенки од регионот Оленек – една од најстудените и најоддалечените области на Јакутија. Евенки кои живеат таму меѓу народот Саха, некои зборуваат само основни руски.

indigenous people in siberia

Долган девојка. Република Саха. Сибир. Ретки луѓе. Долганите се најсеверната етничка малцинска група која зборува турски јазик во светот. Мал број живеат во многу оддалечената област на североисточна Јакутија, а други на северот на Краснојачкиот крај, на Тајмирполуостров. Не постои единствена заедничка теорија за тоа како е формирана малцинската група Долган.