Германскиот фотограф Михаел Шван го поминува своето време во потрага по напуштени простори каде што може да го документира бавното распаѓање направено со години на запоставување. Патувајќи низ Европа, тој посетува замоци, вили, театри, хотели и универзитети кои биле напуштени и оставени зад себе. Резултатите се малку романтичен поглед на она што се случува кога луѓето се движат напред, оставајќи го своето минато зад себе.

За секоја сала за танц што е во релативно добра форма, има многу други напуштени згради во кои бојата полека се лупи, изложувајќи го скелетот на архитектурата. Како времето да ја соголува секоја зграда, постепено враќајќи ја во нивната природна состојба. Повремено, веќе гледаме како природата зазема и ја враќа земјата што некогаш била нејзина.

Иако се без луѓе, на овие простори не им недостасуваат предмети. Додека се напуштени од луѓето, тие сè уште остануваат контејнери за материјалните добра што ги оставиле зад себе. Мебел, хартии, пијана и лустери ги исполнуваат фотографиите како духови оставени да ги прогонуваат овие некогаш раздвижени градби. Во нивно присуство и во отсуство на луѓе, остануваме да ги пополниме празнините. Каде се овие мистериозни места? Кој ги користел и зошто останале?

Експертското кадрирање на Шван дава широк приказ на овие осамени ентериери, дозволувајќи им на гледачите да ја испитаат сцената за мали индиции кои ќе помогнат да се реши мистеријата. Без разлика дали се исполнети со богати декоративни елементи или со спартански мебел, оставените елементи зборуваат за поранешната слава на овие напуштени простори. Всушност, со фокусирање на широк опсег на локации, Шван јасно дава до знаење дека никаде не е безбедно од маршот на времето. Како што еволуира историјата, така се развиваат и деловите од архитектурата потребни за да ѝ служат на јавноста. На многу начини, неговите фотографии служат како последен здив за овие напуштени згради – крај на нивниот животен циклус.

Фотографот Мајкл Шван патува низ Европа за да документира напуштени згради за неговата серија Убавината на распаѓањето.

Michael Schwan - Photo of Abandoned Building

Photo of Abandoned Place by Michael Schwan

Photo of Abandoned Place by Michael Schwan

Michael Schwan - Photo of Abandoned Building

Michael Schwan - Photo of Abandoned Building

Photo of Abandoned Place by Michael Schwan

Photo of Abandoned Place by Michael Schwan

 

Michael Schwan - Photo of Abandoned Building

Photo of Abandoned Place by Michael Schwan