Фотографот на дивиот свет Сајмон Нидам од Лос Анџелес прави неверојатни портрети на различни животни за да ја подигне свеста за загрозените видови и да ги поттикне напорите за зачувување. Неодамна, му беше дадена можност повторно да ја посети заштитата на Глен Гариф во Јужна Африка за да направи промотивни слики од лавовите што ги чуваат. За време на ова искуство, Нидам успеал да се доближи до некои од ретките бели лавови и да ја долови нивната впечатлива боја.

Иако понекогаш погрешно се сметаат за албино лав, белите лавови всушност настануваат поради рецесивна генетска мутација во состојба наречена леукизам. За да се роди младенче со бела боја, двата родители мора да го поседуваат овој рецесивен ген. Додека белите лавови се родени во Јужна Африка, ловот на трофеи го направи нивното постоење во дивината реткост, така што тие се речиси исклучиво видени во светилишта како GG, кои обезбедуваат голема и безбедна област за нивно живеење. Нидам ја посети локацијата за да направете бесплатни промотивни слики од лавовите кои GG може да ги искористи за да ја промовира нивната кауза.

 

Можете ли да ни кажете за вашето потекло во уметноста?

Првично отидов на факултет и студирав графички дизајн, а потоа основав своја компанија на 18 (ATTIK) што го пораснав со мојот партнер Џејмс Сомервил до точка каде што ја имавме канцеларии низ целиот свет и вработи 350 вработени. Бев креативен директор на групата и се фокусираше на креативниот аспект на нашата компанија, кој вклучуваше и режирање на многумина реклами за моите клиенти додека направивме неколку фотосесии во кои уживав огромно. Потоа ја продадовме компанијата по 25 години, што ми даде можност да се фокусирам на работи за кои бев страстен.

Lion Photographs by Simon Needham

Како се заинтересиравте конкретно за фотографијата на дивиот свет?

Сакав повеќе да патувам и фотографирам и сфатив дека ако треба да го понудам своето време на хуманитарни цели и невладини организации за заштита на природата, тоа ќе ми овозможи да возвратам, како и да патувам и да снимам навистина уникатни ситуации и теми.

Неодамна, можевте да ја посетите GG Conservation за да ги фотографирате нивните лавови. Зошто избравте да одите на оваа локација?

Едноставно, ја познавав Сузи од GG и и понудив време да снимам содржини за неа што потоа може да ги искористи за да ја промовира нивната многу важна кауза.

Како беше искуството?

Сум го посетил таму неколку пати и секој пат се подобрува. Исто така, се чувствувам посигурен кога работам со лавовите и тие можат да бидат многу застрашувачки!!

Lion Photographs by Simon Needham

Вашите фотографии од бели лавови привлекоа големо внимание. Што можете да ни кажете за оваа ретка мутација?

Во GG Conservation тие имаат неколку бели лавови, но белите лавови се ретки во дивината. Тоа е затоа што нивното боење е резултат на генетска мутација во која мора да бидат присутни две копии од генот за да се појави белиот мантил кај животното. … Белите лавови се категоризираат како градски африкански лавови (Panthera leo).

Како беше да се види бел лав лично?

Да се биде близок со кој било лав е апсолутно феноменално, нивната моќ е опиплива, но со додадениот уникатен бел мантил тоа е само привилегија!!

Можете ли да ни кажете малку што прави GG Conservation за да им помогне на овие лавови?

ГГ се грижи за околу 77 лавови кои инаку не би биле со нас. Нивната грижа за овие животни е од место на љубов и тие работат неверојатно напорно за да се осигураат дека се и среќни и здрави. Но, тоа е финансиска борба за нив на многу начини, вклучувајќи ги и сметките за одржување и ветеринар!

Lion Photographs by Simon Needham

Што мислите, што е клучот за фотографирањето на дивиот свет?

Фотографив само диви животни околу три години, па сè уште учам, но едно нешто што знам е дека ви треба многу трпение!

Кои се некои од предизвиците?

Очигледно, логистиката за пронаоѓање на дивиот свет е една и често бара многу напор и време за да се дојде до точка всушност да се направи таа посебна слика. Другиот е наоѓање на вистинското место за гледна точка на осветлувањето и позадината. Тогаш само се надевате дека животното ќе направи нешто интересно!

Дали имате некои идни проекти за кои можете да ни кажете?

Се надевам дека ќе се вратам во Африка во април или мај за да пукам за некои други светилишта (под претпоставка дека проблемите со СОВИД се под контрола).

Lion Photographs by Simon Needham