Кучињата и нивните луѓе развиле толку силни врски што не е ни чудо што почнуваат да личат еден на друг. Сличностите често постојат на суптилни, но неспорни начини – било да е тоа преку тече брави, душевни изрази или глупава насмевка. Фотографот Џерард Гетингс ги истакнува овие „кучерки“ во неговата шармантна колекција на шарени портрети.

Идејата дека поврзаното куче и човекот имаат сличност е ставена на научни тестови. Мајкл Рој, психолог на Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего, беше еден од првите што ја испита оваа теорија. Тој го направил тоа така што отишол во три паркови за кучиња, ги фотографирал кутрињата и нивните сопственици одделно, а потоа барал од групи учесници да ги спојат. Рој открил дека учесниците во студијата можеле да ги спојат паровите со „разумна точност“. Овој резултат и овие типови на истраги оттогаш се повторуваат многу пати. Во тест спроведен од Садахико Накаџима од Универзитетот Квансеи Гакуин во Јапонија, тој открил дека 80% од учесниците може правилно да ги одберат паровите куче/сопственик.

Сега, можете да ја испробате вашата сопствена верзија на оваа студија – некако. Впечатливите фотографии на Гетхингс се дел од играта со мемориски картички соодветно наречена Дали изгледате како вашето куче? Со 50 картички, ве предизвикува да споите 25 луѓе со нивните крзнени пријатели додека уживате во забавната фотографија на Gethings. Играта со кутии беше објавена преку издавачката куќа Лоренс Кинг и е достапна на Амазон.

Memory Card Game Featuring Dogs and the Owners

Memory Card Game Featuring Dogs and the Owners

Memory Card Game Featuring Dogs and the Owners

Memory Card Game Featuring Dogs and the Owners

Memory Card Game Featuring Dogs and the Owners

Memory Card Game Featuring Dogs and the Owners

Dog Photography by Gerrard Gethings

Dog Photography by Gerrard Gethings

Animal Photography by Gerrard Gethings

Dog Photography by Gerrard Gethings

Animal Photography by Gerrard Gethings

Animal Photography by Gerrard Gethings