Федералните резерви во средата ја продолжија својата агресивна борба против високата инфлација, согласувајќи се на третото по ред зголемување на каматните стапки и велејќи дека стапките ќе бидат нагло повисоки пред крајот на годината.

Официјалните лица рекоа дека ќе ги зголемат нивните референтни федерални фондови за 0,75 процентни поени на опсег од 3% до 3,25%, и најавија уште 125 базични поени во зголемувањето на стапката до крајот на годината. Тоа би ја довело референтната стапка на средна точка од 4,4% до крајот на годината, во однос на претходната проценка во јуни од 3,8%.

Централните банкари сега гледаат „терминална“ стапка од 4,6% во 2023 година. Во согласност со нивната реторика „повисоко за подолго“, централната банка не гледа никакви намалувања на каматните стапки до 2024 година.

Во соопштението, ФЕД рече дека растот на работните места е „силен“ дури и со скромен економски раст. „ФОМЦ е силно посветена на враќање на инфлацијата на целта од 2 отсто“, се вели во соопштението. Според новите проекции на ФЕД, централната банка ќе ја достигне целта за инфлација во 2025 година.

Економистите веруваат дека податоците за потрошувачките цени во август, кои покажаа скок на базичната инфлација, беа „променливи игри“ за ФЕД затоа што покажаа дека напорите за намалување на инфлацијата не направија големо влијание.

Како резултат на тоа, ФЕД ги удвои своите напори и сега гледа многу повисоки стапки отколку во јуни.

На повлекувањето на Џексон Хол на Банката на федерални резерви, претседателот на ФЕД, Џером Пауел, рече дека централната банка ќе продолжи да се бори со инфлацијата додека не заврши работата.

„Иако повисоките каматни стапки, побавниот раст и помеките услови на пазарот на трудот ќе ја намалат инфлацијата, тие исто така ќе донесат одредена болка за домаќинствата и бизнисите. Ова се несреќните трошоци за намалување на инфлацијата. Но, неуспехот да се врати стабилноста на цените би значел многу поголема болка“, рече Пауел.

Новата прогноза на Банката на федерални резерви ја детализира таа болка – проектирајќи поголема невработеност и помал раст отколку во нивните претходни проекции во јуни.

ФЕД смета дека стапката на невработеност ќе достигне 4,4 отсто следната година. Во моментов стапката на невработеност е 3,7%.