Eurocoinpay, шпанска размена на криптовалути, го затвори договорот за понуда на една од првите дебитни картички базирани на криптовалути во Шпанија. Картичката, која е веќе достапна за клиентите на Eurocoinpay, ќе им овозможи на корисниците да се здобијат со производи во повеќе од 90 милиони претпријатија во Европската унија и ширум светот.

Eurocoinpay има за цел да воведе крипто плаќања во Шпанија
Eurocoinpay, берза за криптовалути со седиште во Шпанија и регистрирана во Банката на Шпанија, соработуваше со Mastercard за да стане една од првите компании во земјата што понуди своја дебитна картичка базирана на криптовалути. Компанијата, која отсекогаш била заинтересирана да вклучи решенија за криптовалути како начини на плаќање, верува дека тоа ќе им помогне на своите клиенти подобро да ги користат средствата од криптовалути.

Херминио Фернандез де Блас, извршен директор на Eurocoinpay, верува дека овој вид на среден производ е неопходен за да се популаризира крипто. Тој изјави дека овој потег „ги консолидира купувањата со криптовалути, нешто што се повеќе се спроведува во поголем број продавници кои ги прифаќаат овие дигитални средства како начин на плаќање“.

Според извршниот директор на Mastercard, Мајкл Мибах, оваа картичка ќе им помогне на корисниците на Eurocoinpay да купуваат во повеќе од 90 милиони продавници ширум светот.

Користење на Crypto како начин на плаќање
Eurocoinpay смета дека овој потег е чекор во насока на правење криптовалути корисни за клиентите за различни цели. Фернандез де Блас објасни:

Ова е уште еден чекор за да се направи употребата на криптовалути поконвенционална. Не станува збор за поттикнување тргување со овие виртуелни валути, туку за нивно ставање достапни на корисниците за да можат да донесат одлука да ја користат дигиталната вредност што ја претпочитаат како средство за плаќање.

Клиентите кои сакаат да ја користат оваа картичка треба да ги исполнат барањата на Eurocoinpay и исто така да ги поминат контролите на Mastercard за перење пари. Картичката ќе биде достапна за сите клиенти на берзата во Европската унија.

Eurocoinpay е најновиот во долгата линија на размена кои го проширија своето портфолио на услуги за да понудат производи што ги поврзуваат фиат и криптовалутите. Причината зад ова е што кредитните гиганти како Visa и Mastercard сега се попријателски на крипто од порано, дозволувајќи им на финансиските институции да понудат посеопфатни крипто услуги.

Сепак, дури и кога поддржуваат крипто плаќања, некои компании сè уште не се целосно продадени на идејата за крипто како опција за плаќање. Во август, финансискиот директор на Mastercard, Сачин Мехра, изјави дека компанијата гледа на крипто повеќе како класа на средства поради неговата нестабилност.