Додека некои уметници од хартија се предизвикуваат себеси да создадат дело од еден лист хартија, други користат многу парчиња за да ја направат својата уметност. Јапонскиот уметник Ајуми Шибата ги истражува можностите на овој дводимензионален медиум со поставување на многубројни парчиња хартија заедно за да создаде живописни тридимензионални околини. Таа потоа ги оживува овие внимателно стрижени светови со фрлање етерична светлина врз редовите бела хартија.

Нејзиниот интерес за уметноста на хартија Шибата го следи кога се преселила во Њујорк. Набргу откако се преселила во метрополата, таа почнала да оди во црква за да избега од вревата и да вежба медитација. „Еден ден, ги отворив очите по медитацијата и видов прекрасна обоена светлина како го преплавува подот низ витражот“, вели таа за My Modern Met. „Тоа ме потсети на мојот час по уметност во основно училиште, на кој сечевме црна хартија и лепевме обоен целофан зад неа за да направиме парче витраж од хартија“. Шибата го завршила истиот проект од детството кога се вратила дома и се заљубила во процесот. Оттогаш таа создава поголеми и покомплексни парчиња.

Paper Art by Ayumi Shibata

Овие хартиени дестинации се создадени од имагинацијата на Шибата и често ги спојуваат архитектонските структури со природната убавина. „Замислувам места каде што ние (луѓето) користиме технологија за да ја вратиме природната средина; тие се идни дестинации каде што природата, луѓето и сите живи суштества коегзистираат и живеат во хармонија“, продолжува таа. Бујните дрвја и лиснатите лози се преклопуваат со традиционалните градби, обвивајќи го градскиот пејзаж со меки линии и сонлив амбиент.

Paper Art by Ayumi Shibata

Иако сите овие средини се исклучителни сами по себе, вистинската магија се случува откако Шибата ќе го додаде изворот на светлина во нејзината уметност. „Кога завршувам едно дело, го осветлувам од различни агли додека не почувствувам и видам како светлината го впива делото со живот“, објаснува уметникот. „Хартијата го претставува Јин и материјалниот свет, додека отсечениот простор го претставува Јанг и нематеријалниот свет. Светлината го симболизира духот и животот“. Сите многубројни фини детали, вклучувајќи ги и многуте прозорци, се осветлени кога Shibata сјае жолти зраци низ хартијата. „Верувам дека моите уметнички дела се места каде што се среќаваат материјалниот свет и нематеријалниот свет и содржат порака дека сите сме поврзани“.

Paper Art by Ayumi Shibata

 

Paper Art by Ayumi Shibata