Акциите на Твитер се тргуваат за околу 45% над просечната цена по која Маск го купи својот удел од 73,1 милиони.

Eлон Маск  веќе заработи повеќе од 1 милијарда долари откако откри дека купил  од акциите на компанијата за социјалните медиуми.

Во 13-Д поднесување до Комисијата за хартии од вредност доцна во вторникот, TSLA на Tesla Inc., -4,84% „Technoking“ Маск рече дека поседува 73,12 милиони акции во Twitter, 1,01%, што претставува 9,1% од акциите во продажба, и имплицираше дека тој ќе преземе активна улога во компанијата.

Во пријавата, тој откри и кога почнал да ги купува акциите и по која цена.

Врз основа на пресметката за купувањето, Маск плати 2,64 милијарди долари за да купи 73.115.038 акции на Twitter, по просечна цена од 36,157 долари.

Кога заврши со купување на акциите на 1 април, акциите се затворија тој ден на 39,31 долари, што значи дека вредноста на неговите набавки веќе се зголеми за околу 230,6 милиони долари на 2,87 милијарди долари.

, StoryLand

Со раст на акциите за 3,1% во утринското тргување во средата, таа се искачи за 33,6% од првичното обелоденување на уделот на Маск пред отворањето на 4 април, додавајќи околу 966,6 милиони долари на мачето на Маск.

Неговиот удел сега вредеше 3,84 милијарди долари, или околу 1,20 милијарди долари повеќе од она што го плати за него.

Маск го помина прагот од 5% на сопственост на Twitter на 14 март, кога купи 41,82 милиони акции на Twitter по просечна цена од 34,834 долари.