Eлон Маск понуди да го купи Твитер за 54,20 долари по акција, велејќи дека компанијата за социјални медиуми треба да се трансформира приватно, нешто повеќе од една недела откако прво откри удел од 9,2 отсто во компанијата. Понудата на Маск го вреднува Твитер на околу 43 милијарди долари.

„Инвестирав во Твитер бидејќи верувам во неговиот потенцијал да биде платформа за слободен говор низ целиот свет и верувам дека слободата на говорот е општествен императив за функционална демократија“, напиша Маск во писмото испратено до претседателот на Твитер, Брет Тејлор и откри во пријавата за хартии од вредност.

Според Маск, компанијата за социјални медиуми треба да стане приватна бидејќи не може „ниту да напредува, ниту да служи“ на слободата на говор во нејзината сегашна состојба.

„Како резултат на тоа, нудам да купам 100% од Twitter за 54,20 долари по акција во готовина, 54% премија во текот на денот пред да почнам да инвестирам во Twitter и 38% премија во текот на денот пред мојата инвестиција да биде јавно објавена. тој напиша. „Мојата понуда е мојата најдобра и последна понуда и доколку не биде прифатена, ќе треба да ја преиспитам мојата позиција како акционер.

Акциите на Twitter скокнаа за 12% во претпазарното тргување откако во средата се затворија на 45,85 долари по акција. Маск ја прислушувал Морган Стенли како финансиски советник, според пријавата.

„Одборот на директори на Твитер внимателно ќе го разгледа предлогот за да го одреди курсот на дејствување за кој верува дека е во најдобар интерес на компанијата и на сите акционери на Твитер“, се вели во соопштението на компанијата. Но, веста доаѓа само неколку дена откако извршниот директор на Твитер, Параг Агравал, ги предупреди инвеститорите за „одвлекување што претстојат“.

Маск најпрво го откри својот удел во гигантот на социјалните мрежи на 4 април. Подоцна доби место во одборот на директори на компанијата пред да ги смени тие планови.

Извршниот директор на Tesla претходно јавно го критикуваше гигантот на социјалните мрежи, анкетирајќи ги луѓето на Твитер минатиот месец за тоа дали компанијата се придржува до принципите на слободата на говорот. Тој, исто така, рече дека размислува да изгради нова платформа за социјални медиуми.

Акциите на Твитер се забележани во последните недели поради вестите од Маск, но се зголемија за 6% оваа година и 18,5% од почетокот на месецот.

Еве го писмото што Маск го испрати како што е обелоденето во поднесувањето за хартии од вредност:

Инвестирав во Твитер бидејќи верувам во неговиот потенцијал да биде платформа за слободен говор ширум светот, и верувам дека слободата на говорот е општествен императив за функционална демократија.

Меѓутоа, откако ја вложив мојата инвестиција, сега сфаќам дека компанијата ниту ќе напредува, ниту ќе му служи на овој општествен императив во нејзината сегашна форма. Твитер треба да се трансформира како приватна компанија.

Како резултат на тоа, нудам да купам 100% од Twitter за 54,20 долари по акција во готово, 54% премија во текот на денот пред да почнам да инвестирам во Twitter и премија од 38% во текот на денот пред мојата инвестиција да биде јавно објавена. Мојата понуда е мојата најдобра и последна понуда и доколку не биде прифатена би требало да ја преиспитам мојата позиција како акционер.

Твитер има извонреден потенцијал. Ќе го отклучам.

Илон Маск