Роботите преклопуваат единечни листови од челик што може да се рециклира во сложени форми. Внатрешно наречен „индустриски оригами“, процесот резултира со лесни и издржливи структури што ја формираат шасијата во флотата на електрични скутери. Овој иновативен метод на производство е замисла на Stilride. Шведскиот стартап за дизајн и технологија вели дека овој метод ги минимизира ресурсите и отпадот, ги намалува трошоците за работна сила и на крајот има помало влијание врз животната средина.

Stilride е основана во 2019 година од пријателите Tue Beijer и Jonas Nyvang, кои работеле во светот на модата, индустрискиот дизајн и инженерството. Нивната мисија од самиот почеток беше да се преиспита како производите за електрична мобилност се произведуваат и дистрибуираат со користење на врвна челична работа, напредна роботика и возбудлив дизајн.

Првичната идеја за „Stilfold“ – името дадено на методот на индустриски оригами со заштитен знак – беше на Beijer, кој скицирал е-скутер, покажувајќи како теоретски може да се направи со користење на едноставна јапонска техника, притоа превиткувајќи примерок од хартија како доказ.

Првиот производ на Stilride што ја користи технологијата Stilfold е Sport Utility Scooter One — скратено SUS1. За разлика од традиционалните скутери со нивната тубуларна рамка и пластично тело, овој е конструиран со преклопни листови од нерѓосувачки челик над кривините. Методот на оригами секако помага да се формира чиста естетика, но сепак Stilride тврди дека помага и во создавање на поиздржливо тело, бара помалку суровини и ги намалува трошоците за работна сила бидејќи роботите вршат голем дел од напорната работа. Може да достигне брзина од над 62 милји на час и ќе може да помине приближно 74 милји со едно полнење на батеријата.

, StoryLand

Техниката на производство сега е во процес на усовршување за товарни велосипеди и приколки, и двете ќе бидат додадени во портфолиото на Stilride. Уште повеќе, на начин кој не е премногу различен од мебелот на Икеа, компанијата работи на производствен процес кој овозможува челичните лимови да бидат рамно спакувани и испорачани до локалните фабрики низ Европа, каде потоа ќе се преклопат и ќе се вградат со централен мотор. и батериски пакет.

„Технологијата Stilfold најдобро се опишува како танц меѓу роботите и челикот“, вели Ниванг. „Создадовме процес кој гради производи со високи перформанси, одржливи лична мобилност, кои се исто така издржливи, лесни и пожелни“.

SUS1s моментално се прават во мала работилница во Стокхолм. Сепак, долгорочниот план е да се зголеми производството и да се испорачаат металните лимови до малите работилници низ Европа каде што може да се преклопат и да се монтираат блиску до купувачот. Првите е-скутери треба да бидат пуштени во Европа во есента 2022 година, со планови за проширување и на други меѓународни пазари.

SUS1 е дизајниран да биде унисекс и униажен. Ниванг ја проширува темата: „Дизајниран е за секого и се надеваме дека може да биде пристапна влезна точка во светот на скутерите и мотоциклите за оние кои сакаат стил и ја сакаат природата. Тоа ја исполнува нашата посветеност на одржливост, а истовремено има радикален и препознатлив дизајнерски идентитет“.