Сите сакаме пари – некои од нас опасно. За среќа, постојат едноставни и моќни начини да се збогатите без да ги коцкате вашите тешко заработени заштеди.

Сигурно, нема сите само да се залепат во вашиот мозок. И многумина ќе се променат со текот на времето ќе ги реформира нашите даноци и бенефиции и кога ќе се појават нови и подобри финансиски производи. Сепак, имајќи при рака водечки принципи може да ви помогне да управувате со вашите пари и да постигнете финансиска сигурност.

Како економист, еве ги најдобрите 20 правила за пари според кои живеам и учам:

1. Не позајмувајте за факултет. Тоа е премногу ризично и скапо. Не го кажувам ова лесно. Јас сум професор на факултет. Но, можете да добиете одлично образование без да ја ставите под хипотека вашата иднина и потенцијално да ги нарушите плановите за кариера.

Тоа едноставно вклучува стипендии и аплицирање за помалку скапи, ако генерално помалку престижни институции.

2. Ако твоите родители се позајмуваат за твојата школарина, разговарај кој ќе ти врати. И размислете дали тие го уништуваат вашето наследство или ја жртвуваат својата благосостојба со тоа што ви „помагаат“ да присуствувате на недостапен колеџ.

3. Настојувајте да го поседувате вашиот дом, а не изнајмување – и обидете се да купувате во готово. Ова е особено случај ако имате умерена до висока заработка. Имајќи повеќе од вашите пари спакувани во вашиот дом е начин да ги заштитите од федералното и државното оданочување на приходите на имотот.

4. Сопственоста на дом може да го намали ризикот од долговечност. Еве уште една причина зошто е подобро да поседувате наместо да изнајмувате. Да речеме дека имате 70 години и сте ја нашле локацијата од соништата. Изнајмувањето до крајот на животот има ризик од зголемување на киријата без можност за зголемување на фиксниот приход.

Спротивно на тоа, ако сте сопственик на вашиот дом, цените на домовите може да се зголемат или да пропаднат, но вие ќе бидете изолирани. Бидејќи ниту го купувате ниту го продавате својот дом, кому му е грижа што прави пазарот на домување? Вашата потрошувачка на домување е загарантирана до крајот на вашите денови.

5. Вашиот совршен дом можеби е далеку поевтин неколку временски зони подалеку. Или може да биде некаде без државен данок на доход, без државен данок на имот и без државен данок на наследство.

6. Изберете работи кои сите освен вас ги мразат. Сè друго е еднакво – вештини, образование и искуство – луѓето со непријатни, нервозни, несигурни, вознемирувачки или финансиски ризични работни места добиваат повеќе плата од луѓето со исти вештини работни работни места без ниту еден од овие недостатоци.

Економистите ја нарекуваат дополнителната плата „компензирачка разлика“. Клучот за искористување на тоа е да најдете нешто што вие го сакате, а идеално, другите не.

7. Не грижете се за кариерата и работата. Како да не купувате кога има толку многу опции? Секако, најбрзиот пат до покачување е да се добие веродостојна надворешна понуда.

8. Размислете да работите за себе. Ова често им го кажувам на моите студенти. Ако го започнете вистинскиот бизнис на вистински начин, тоа ќе ја зголеми вашата преостаната идна заработка и ќе обезбеди неспоредлива сигурност на работното место.

Ако тоа звучи премногу ризично, размислете за начини како да ги претворите вашите хоби и интереси во странична гужва.

9. Продолжете да размислувате за утре. Дали сте во најдобрата можна кариера во остатокот од работните денови? Дали треба да направите прекинувач? Дали вашата моментална работа е во опасност? Поставете датум на секои неколку месеци за да направите преглед на кариерата со сопружник, партнер или пријател.

10. Вашиот животен стандард е вашата крајна линија. Симулирајте ги неговите потенцијални патишта засновани на алтернативни стратегии за инвестирање и трошење за да видите каде овие стратегии можат да ве привлечат.

11. Бракот го победува долгорочното партнерство. Тоа може да значи нешто повисоки нето даноци, но доаѓа со низа вредни имплицитни аранжмани за осигурување, кои формалноста и законитоста на бракот помагаат да се спроведат.

12. Ако навистина се омажите, сметајте на развод. Тоа е исто толку веројатно колку и не. Заштитете се себеси и љубовта на вашиот живот со предбрачен брак.

13. Сите одлуки за животниот стил – промена на кариера, преселување домови, брак, деца, развод – имаат своја цена. Измерете ги овие цени во однос на вашиот одржлив животен стандард.

14. Користете придонеси за пензионирање, конверзии и повлекувања за да ги намалите вашите доживотни даноци. И погрижете се да придонесете доволно за да го добиете натпреварот на вашиот работодавец!

15. Почекајте до 70 години за да земете бенефиции за пензионирање од социјално осигурување. Пензионерите кои чекаат да поднесат барање може да добијат стотици долари повеќе секој месец од оние кои рано земаат бенефиции.

Се разбира, ова не е изводливо за секого. Но, еве ја мојата молба: Пред да преземете какви било потези, сфатете ја стратегијата што ги максимизира вкупните придобивки на вашето домаќинство за време на животот.

16. Ако формално не ги побарате вашите бенефиции за социјално осигурување, нема да ги добиете. Имав многу луѓе во средината на 70-тите што ме прашуваа кога ќе почнат да добиваат чекови. Тоа е моментот кога стенкам и им велам дека треба веднаш да поднесат барање за нивните придобивки.

17. Системот за програмски оперативен прирачник на Администрацијата за социјално осигурување има илјадници правила, кои нејзиниот персонал може да ги погреши, делумно или целосно. Разговарајте со повеќе канцеларии и направете сопствено истражување.

18. Предвремено пензионирање е финансиско самоубиство. Да, има ситуации кога предвременото пензионирање има смисла. Но, многу малку од нас размислуваат за предвременото пензионирање како тоа што навистина е: одлука да се земе најдолгиот и најскапиот одмор (што повеќето од нас не можат да си го дозволат).

Вака кажано станува јасно дека прекрасните придобивки – дополнително време со внуците, слобода да се занимаваат со хоби, намалување на стресот – сето тоа има висока цена: губење на години, ако не и децении, на заработка.

19. Повеќето конвенционални инвестициски совети се, за да бидат убави, со сомнителна вредност. Се заснова на тоа да направите четири главни економски грешки: да заштедите погрешна сума кога сте помлади, да ги ставите вашите заштеди пред пензија на автопилот, да потрошите погрешна сума кога сте постари и никогаш да не се приспособите на пазарните услови.

20. Ако сте загрижени за надолниот ризик, играјте на берзата како казино. Помислете на инвестицијата во акции како готовина што ја носите во казиното: не трошете ни денар од вашите добивки, доколку ги остварите, додека не ја напуштите зградата. Или, со други зборови, не ставајте повеќе пари на берзата додека вашите првични облози не бидат безбедни од загуби.