Овој вид на обука е особено корисен за жените. Ако сакате да живеете подолго, вежбајте и со тегови!

Според новото истражување, кревањето тегови или вежбањето сила еднаш неделно може да им помогне на постарите да живеат подолго, пешачење или пливање, покажа истражувањето.

Постарите луѓе кои комбинирале неделно кревање тежина со аеробни вежби имале околу 47 отсто помали шанси да умрат во текот на 10 години отколку оние кои не вежбале.

Во една студија објавена во Британскиот журнал за спортска медицина, беше наведено дека кревањето тегови помага да се зачува мускулната маса, што го намалува ризикот од болести и слабости поврзани со возраста.

Постарите вежбачи може да очекуваат и когнитивни придобивки од редовното одење во теретана.

Експертите нагласија дека не е неопходно да се креваат големи тежини и дека други видови вежби за зајакнување на мускулите како пилатес или склекови може да донесат слични придобивки.

Придобивките од кревањето тегови биле поголеми кај жените кои имаат помала мускулна маса од мажите.

Истражувачите следеле 100.000 возрасни лица во САД 10 години. Просечната возраст на испитаниците била 71 година. Тие беа следени една деценија, а истражувачите следеа смртни случаи од сите причини, вклучително и срцеви заболувања.

Претходните истражувања покажаа дека конзумирањето повеќе влакна исто така може да помогне во забавување на процесот на стареење. Имено, влакната го потиснуваат гладот, го намалуваат нивото на холестерол и се вклучени во неколку други механизми против стареење.

Исто така, се смета дека повременото патување во сауна може да помогне во забавување на стареењето.