Промените што се случуваат во телото на жената за време на менопаузата може да доведат до акумулација на вишок килограми. Експерт за здравје и фитнес вели дека менопаузата не мора секогаш да носи вишок килограми со себе.

Еден од симптомите на перименопауза е зголемување на телесната тежина, особено околу стомакот.

Експертот за здравје и фитнес Дин Звек откри како жените трајно можат да го изгубат вишокот килограми во тој период од животот.

Промените што се случуваат во телото на жената за време на менопаузата може да доведат до акумулација на вишок килограми, а еве зошто:

– Како што се намалуваат нашите природни нивоа на естроген, телото ќе се прилагоди на зголемување на резервите на маснотии. Мастите произведуваат форма на естроген наречен естрон, кој се спротивставува на природниот пад на естрогенот.

– За да го постигнеме тоа, нашиот метаболизам се намалува за време на менопаузата, што значи дека согоруваме помалку калории во текот на денот. Ова е поврзано со зголемување на гладот, додека помалку се движиме, што е совршен рецепт за зголемување на телесната тежина.

Докторот дополнително објаснува дека падот на естрогенот и прогестеронот доведува до зголемување на кортизолот, а неговото зголемување е поврзано со зголемување на складирањето на маснотии околу стомакот. Ова објаснува зошто телото почнува да се менува во овој период.

Tegovi za zglobove

Звек ги откри нејзините два совети за ефикасно слабеење за време на перименопаузата.

– Подигнете тегови бидејќи мускулите ја зголемуваат стапката на вашиот метаболизам. Исто така, добро е да правите чучњеви, мртво кревање и секаков вид на вежби се секогаш добредојдени.

– Урамнотежена исхрана која вклучува важна група на храна – протеини. Тие се важен градежен материјал за мускулите, така што зголемувањето на количеството на протеини што го јадете ќе биде одлична поддршка за физичката активност.