Изненадувачкото нешто за краткотрајните тренинзи е тоа што, иако сесиите се кратки, тие ви даваат можеби уште поголеми фитнес и здравствени придобивки отколку кога вежбате цели 30 минути.

Д-р Мајкл Мозели тврди дека изведувањето на краткотрајни вежби во текот на денот може да биде ефективно како и еден половина час вежбање.

Диетите смислени од Мозли, не вклучуваат закуски во обид да им помогнат на луѓето да ги стават своите тела во кетоза, состојба на согорување на маснотии.

Сепак, кога станува збор за вежбање, тој цврсто верува во грицките – но не и во начинот на кој луѓето мислат.

Гуруто за исхрана ја нарекува активноста „ужина за вежбање“ или „аларм за вежбање“, предлог за кој се надева дека ќе ги поттикне луѓето да бидат поактивни во текот на денот.

Тоа е тренинг кој секој може да го вклопи во својот распоред бидејќи одзема само една минута од вашето време.

– Идејата е да го поставувате алармот на секои 40 минути кога седите бидејќи долгото седење не е добро за никого – објасни тој.

– Поставен аларм треба да ве извести кога треба да станете и потоа да направите неколку сквотови или да се качите по скалите. Ова можете да го правите неколку пати во текот на денот – советува Мозли.

Лекарот исто така вели дека вежбањето повеќе пати во текот на денот може да биде подобро отколку да се обидувате да се вклопите во еден час вежбање на ден.

– Вежбањето во кратки рафали навистина може да ви помогне да согорите повеќе калории, да ги изгубите вишокот килограми и да го подобрите нивото на гликоза и да управувате со крвниот притисок – објасни тој.

– Качувањето по скали е особено добар начин за вашиот краткотраен тренинг. Изненадувачкото кај краткотрајните вежби е тоа што, иако сесиите се кратки, тие ви даваат исти, а можеби и поголеми придобивки за кондицијата и здравјето отколку кога тренирате цели 30 минути – изјави Мозли.

Сепак, нутриционистот вели дека само вежбањето нема да ви помогне да ослабете доколку не ја намалите исхраната.

– Диетата во комбинација со вежбање е добитна комбинација за слабеење – заклучи тој.